El domini públic dels camins rurals

La majoria de la gent no tenim terres. Però mallorquins i turistes som de cada dia més i trobam més a faltar fer excursions, passejar o simplement badar al camp. Perquè Mallorca és de cada dia més una gran àrea metropolitana, de camp d’ús urbà. Els xalets i les possessions tanquen els camins perquè els seus propietaris en fan ús de residència: primera, segona o turística. Molts d’aquests latifundistes rurals empren excuses per injuriar l’ús i el gaudi públic: la seva seguretat i intimitat, la conservació de la naturalesa, vedats de caça major amenaçant, la recuperació de l’agricultura i la ramaderia, o simplement d’exacerbació dels seus drets de propietat. Així, les elits que conserven o accedeixen a la propietat de terres priven a la resta de gent de poder fer excursions, cercar bolets, fer picnic o caçar. Parafrasejant a José Manuel Naredo, les finques rurals es converteixen en illes d’ordre i por, enmig d’un oceà urbà d’entropia i pobresa.

Els camins són béns de domini públic com la vorera de la mar, els torrents i les zones humides. Regits pel Codi Civil, són inalienables, inembargables i imprescriptibles. La seva titularitat pública es fonamenta en l’ús del comú dels ciutadans, convençuts de que exerceixen un dret col·lectiu de caràcter subjectiu que expressa un consens social, segons definició del geògraf Xavier Campillo.

Les autoritats han d’assegurar aquest reconeixement del dret públic, mitjançant la seva inclusió als catàlegs de camins. Els ciutadans els ho hem d’exigir, i denunciar el tancament dels camins, per fer respectar el nostre dret d’ús de que és públic

*Entrevista publicada a la veu de Mallorca per Macià Blazquez, professor de Geografia de la UIB i membre del GOB

Anuncis

Un pensament sobre “El domini públic dels camins rurals

  1. No tots els camins són públics. Si haguessis anat a la conferència de Xavier Campillo el 17-03-2011 li ho hauries sentit dir.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s