Denúncia de la presència del mercuri al mar i els perills de toxicitat del consum de peix

Territori | 21/02/2011 | Comparteix:

El grup Ecologistes en Acció ha demanat a la representació permanent de l’Estat espanyol davant la Unió Europea que doni suport a les mesures efectives contra la contaminació per mercuri dels mars, un component químic altament tòxic per a la salut de les persones i del medi natural, que es traspassa a través del consum de peix, com en cas de la tonyina.  

El grup ecologista ha demanat als representants permanents de l’Estat davant la UE per assumptes mediambientals que afavoreixin l’ampliació de les mesures a prendre contra aquesta greu contaminació química. A Flix es van detectar recentment nivells altament tòxics de mercuri, un fet que serà denunciat pels ecologistes a la Fiscalia de Medi Ambient.

El Programa per al Medi Ambient de Nacions Unides (PNUMA) preveu elaborar un tractat internacional d’obligat compliment sobre el mercuri per a 2013, especialment a partir de les recomancions de la UE. En aquest sentit, Ecologistes en Acció exigeix que la UE continuï exercint un treball mundial contra el mercuri al mar. Entre aquestes mesures es podria contemplar la prohibició de l’ús de mercuri en la indústria del clor-sosa, les piles botó i en els empastaments dentals, mesura aquesta última recolzada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Unes mesures que haurien d’anar acompanyades de limitacions més estrictes a les emissions de les centrals elèctriques de carbó, la major font d’emissió de mercuri a l’atmosfera, i restricció i la prohibició d’exportar productes que contenen mercuri i que ja estan prohibits en el mercat europeu.

El consum d’espècies marines és la principal via d’entrada de mercuri a l’organisme. Una dada que trenca la idea que el consum de peixos rics en àcids grassos omega-3 és recomanable pels seus efectes cardioprotectors, ja que el mercuri és un metall pesat amb efectes tòxics ben coneguts en l’ésser humà, especialment sobre el sistema nerviós.

La font principal d’aquest metall és el peix de la nostra dieta encara que, llevat dels peixos procedents de zones amb elevades taxes de contaminació, no totes les espècies contenen la mateixa quantitat de mercuri. L’abast d’aquesta substància és tal, que es detecta en animals llunyans a la civilització com les balenes o foques de l’àrtic. En general, els peixos més longeus com el tauró, verat, peix espasa o besuc, són les que contenen quantitats més altes.

Extret de llibertat.cat

Entrevista a Hossam el-Hamalawy, periodista egipci i autor del blog 3arabawy.

Arran dels esdeveniments recents a Egipte, amb l’esclat de la revolta popular contra el règim autoritari de Mubarak, publiquem aquesta entrevista a Hossam el-Hamalawy, jove periodista egipci i autor del blog 3arabawy, que ha viscut i relata cada dia els fets des d’El Caire. El-Hamalawy sosté que “Tuníssia ha estat un catalitzador, però les revolucions no sorgeixen del no-res (…) No és possible aïllar aquestes protestes dels quatre últims anys de vagues de treballadors a Egipte o d’esdeveniments internacionals com la intifada al-Aqsa i la invasió de L’Iraq per EUA”. Traducció al català feta pels companys de La Fàbrica i publicada a l’Accent.

S’impulsa un manifest per una nova política penitenciària al País Basc

L’aportació catalana al nou context plantejat per l’esquerra ‘abertzale’ compta amb el suport de Lluís Llach, Joan Subirats, Arcadi Oliveres, Jordi Armadans o Carme Sansa

La seu del Col·legi de Periodistes va acollir, el 8 de febrer, la presentació d’un manifest rubricat per 73 persones de diversos àmbits de la societat catalana amb l’objectiu de fer una aportació des de Catalunya al nou procés de pau encarrilat al País Basc. La data escollida va ser un mes després, exactament, de la manifestació multitudinària impulsada per familiars dels més de 800 presos i preses polítiques basques, que va recórrer els carrers de Bilbo i va aplegar 65.000 persones pel cap baix. Les persones que signen el text han volgut recollir aquell esperit, “el de l’aplicació dels protocols internacionals de drets humans en la política penitenciària”, i ho han volgut fer amb el testimoni de les famílies que viuen el dia a dia de les conseqüències de la dispersió. Aquest últim relat va ser, precisament, el que va posar sobre la taula Emili Chalaux –representant d’Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura i membre de la Coordinadora per la Prevenció de la Tortura– quan va denunciar que, a l’Estat espanyol, milers de familiars directes dels presos i les preses basques recorren distàncies de fins a 1.400 quilòmetres d’anada i 1.400 més de tornada cada cap de setmana per visitar-les. Durant les últimes tres dècades, aquests periples per carretera han resultat en més de 200 accidents greus i 26 persones hi han perdut la vida.

L’època daurada de la glosa

(expressions)

El cant improvisat viu una nova època daurada als Països Catalans. L’èxit de trobades com la d’Espolla, celebrada el mes de gener a l’Alt Empordà, certifiquen el bon moment pel qual passa el glosat, que ha tornat a captar l’atenció de les generacions més joves. Els garrotins fins i tot són un fenomen a Twitter, on el hashtag #garrotweet acumula centenars de piulades, una magnífica mostra de cultura popular 2.0. El 19 de febrer, les amants de la glosa tindran una nova ocasió de gaudir del cant improvisat amb la celebració d’una nova edició del Tranglosadors, que enguany se celebra per primer cop dins el cicle Expressió Directa. Quin és, però, el futur del glosat i quines són les claus  de la seva recuperació?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s