INFORME: L’Estat espanyol i la seva vergonyosa política de venda d’armes

El Centre Delàs presenta l’informe: Exportacions espanyoles d’armament 2000-2009, en el que es mostra que l’Estat espanyol s’ha consolidat com un dels exportadors d’armes del món més competitiu, tan sols darrere de les grans potències mundials. A més, les vendes espanyoles no respecten en gran mesura la legislació estatal i de la Unió Europea de venda d’armament.

Segons l’informe les exportacions de 2009 han tornat a ser les més elevades de la historia de l’Estat espanyol. Han representat el 4% de les exportacions mundials i el 0,9% del total de la balança comercial espanyola. Entre altres dades, l’informe demostra que el 73% de les exportacions del període 2000-2009 corresponen a aeronaus militars (32%); vaixells de guerra (30%), i a equips de formació d’imatge, radars, etc. (11%).

Moltes exportacions tenen com destinació països en situació sensible o delicada pel que fa a la vulneració dels Drets Humans. Tan és així que s’està exportant material de defensa a països en conflicte, com Colòmbia o Israel, o amb conflictes latents, com Índia i Pakistan. També s’exporta a països en un context de tensió, com Sri Lanka o Indonèsia. A més, s’exporta a països que intervenen en conflictes, com Estats Units i Regne Unit que mantenen tropes d’ocupació il·legal a Iraq i Afganistan.

La nova llei de control d’exportacions d’armes estableix que no s’han de vendre armes a països sancionats, inestables, en conflicte armat, que vulnerin els drets humans, que no condemnin el terrorisme o que tinguin un nivell de benestar delicat. A la vista d’això no queda clar com s’han d’interpretar exportacions a països com el Marroc, Turquia, Aràbia Saudita, Equador, Pakistan, Veneçuela, Emirats Àrabs, Indonèsia, Tailàndia, Sri Lanka, Angola o Ghana.

Podeu descarregar l’informe aquí: INFORME

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s