Abril, el mes de la memòria

Com cada any el mes d’abril esdevé un moment molt especial per la memòria històrica. Nombrosos actes d’homenatge i record a les víctimes de la repressió franquista es duen a terme a molts municipis. Aquí els anirem recollint a mesura que ens arribin les convocatòries:

> 8 d’abril: Conferència a Pollença

A les 20.30h al Centre Cultural de Pollença.
Xerrada: La presència italiana i la Guerra Civil a Mallorca. Pep Vílchez, historiador

> 9 d’abril: V Temps de República a Sa Pobla

En el 80è aniversari de la II República es realitzaran diversos actes a Sa Pobla:

Ofrena floral als poblers que lluitaren per la llibertat (Plaça de la Concòrdia a les 17 h)

Sembra del bosc de la memòria. Poemes musicats. Lectura de manifest (Can Cirera Prim a les 18 h)

Associació Pinyol Vermell

> 10 d’abril: Homenatge als republicans assassinats a Bunyola

HOMENATGE ALS REPUBLICANS ASSASSINATS A BUNYOLA DURANT EL PRIMER SEMESTRE DEL 1936, PELS COLPISTES QUE ENCETAREN LA GUERRA CIVIL. Ens acompanyarà en Pedro de Echave, codirector dels documentals “Memòria i Oblit d’una guerra”. Bunyola, 10 d’abril del 2010, a les 12 del migdia, al cementeri municipal.

> 14 d’abril: cinefòrum, “La escuela fusilada”

Amb motiu de la commemoració del 80è aniversari de la instauració de la II República, FETE-UGT Illes Balears, amb la col·laboració de l’Associació de Renovació Pedagògica SAIS, us convida a assistir dia 14 d’abril de 2011 a les 18’00 hores a la Casa des Poble d’UGT (C. Font i Monteros, 8 – 07003 – PALMA) a un Cinefòrum.

L’acte comptarà amb la participació de Cristina Ferrer González (mestra, feminista i investigadora) i Manel Suàrez Salvà (mestre i vicepresident de l’Associació de Memòria Històrica de les Illes Balears). Es projectarà el documental “La escuela fusilada”.

Per tal d’inscriure’s cal telefonar al 971.76.00.72 (marcar l’extensió 4) abans de dimarts 12 d’abril.

> 14 d’abril: Lectura de poemes per la memòria (Manacor)

A les 20 h a Món de llibres (Carrer major, 7)

> 14 d’abril: Per la república (Santa Maria)

Dijous 14 d’abril a les 18.30 h al Cementiri Municipal de Santa Maria: Per la República, amb Marisa Goñi. L’endemà, el divendres 15, sopar al Cafè Can Beia (15 €, reserves al telèfon 626374551 ).

> 16 d’abril: Ruta de la memòria (Manacor)

A les 15.30 h a l’estació de tren: concentració i organització de cotxades.

A les 16 h a Sa Coma: inici de la ruta a la zona d’aparcament de la platja.

> 16 d’abril: Inauguració de l’exposició “Rompre els Murs del Silenci” (Manacor)

Acte inaugural de l’exposició “Rompre els Murs del Silenci”. Sota aquest títol, el col·lectiu format pels artistes, Marquet Pascual, Joan Mariando, Tomeu Coll, Ferran Pizà, Jaume Poma, Joan Lacomba i Biel Noguera, es presenta l’exposició dedicada a la recuperació de la Memòria Històrica. Es tracta d’una mostra pictòrica i alhora reivindicativa que s’estrenarà el proper mes d’abril, coincidint amb l’aniversari de la proclamació de la República, i que iniciarà tota una ruta a diferents poblacions de Mallorca i també a diferents indrets de l’Estat espanyol i a països nòrdics com Suècia i Dinamarca. La mostra d’art compta amb el suport de la revista Sa Plaça i l’Associació de la Memòria de Mallorca, a més de la direcció general de Cultura del Govern. La idea de reivindicar la recuperació de la Memòria Històrica mitjançant l’art fou presentada per Toni Marquet, on després de diferents exposicions organitzades per Sa Plaça, va exposar la iniciativa a aquells artistes més compromesos amb la recuperació de la Memòria de totes aquelles persones que foren assassinades o patiren la repressió de la guerra i posteriorment del franquisme. El resultat ha estat la realització de tres peces d’art per cada un dels pintors on han interpretat, d’una forma molt personal i propera, aquella època tant convulsa. Per tal de donar divulgació a la mostra s’editarà un catàleg que va acompanyat de diferents textos reivindicatius del que representa l’obra per l’artista o simplement la visió literària, històrica o poètica del que suposà per a moltes persones la repressió. Els textos que acompanyen l’exposició i el catàleg han estat escrits per Andreu Aguiló, Llorenç Capellà, Ramon Lacomba, Maria Antònia Oliver, Sebastià Sansó, Jaume Santandreu, Maria Victòria Secall i Margalida Socies.

> 16 d’abril: Inauguració del Racó de la Memòria de Porreres

Inaguració d’aquest espai rehabilitat, que fou un dels principals llocs de la repressió franquista de Mallorca. Conduirà l’acte Simó Tortella Sbert. Intervindrà Bartomeu Mestre Sureda “Balutxo”. Miquel López Crespí recitará el poema “Els nostres morts”. Actuació de Biel Majoral amb les seves cançons republicanes. Es farà a la Creu de Porreres a les 12 del migdia.

> 17 d’abril: Homenatge als assassinats per la repressió feixista (Manacor)

A les 12 h al cementiri de Son Coletes.

> 29 d’abril: Acte en memòria a les víctimes de la Colònia Penitenciària de Formentera

El divendres 29 d’abril a Formentera tendrà lloc l’acte en memòria de les víctimes mortals de la Colònia Penitenciària.
El punt de trobada serà el Cementiri de Sant Francesc, a les 17.00 h.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s