Acampada a la Plaça d’Espanya per una democràcia real

>>>Què passa al carrer? Alguns materials per seguir i analitzar el moviment 15M<<<

UNIVERSITAT LLIURE DE LA PLAÇA

ACTIVITATS SETMANA 6-12 JUNY

MIRADES A EXPERIÈNCIES D’ORGANITZACIÓ POLÍTICA

Dimarts 7

18h Xerrada:     La Constituciói possibilitats de democràcia participativa. Joan Oliver Araujo

Debat obert.

 

Dimecres 8

 

18h Xerrada:     Algunes reflexions sobre democràcia real. Steve Goode.

Debat obert.

20h Xerrada:     Repàs històric d’experiències de democràcia directa. Dolors Marin

                        Debat obert.

22h Projecció:  Vivir la utopia. Un documental sobre sistemes d’organització política des de la segona república a la guerra civil.

Debat obert

Dijous 9

17h Xerrada: Una experiència de referèndum a Molins de Rei. Adrià Saba.

Divendres 10

18.00h Presentació de El impasse de lo político, nou número de la revista d’Espai en Blanc. Marina Garcés i Santi López Petit.

 

Dissabte 11

17h Taller:         Taller pràctic sobre sistemes electorals (3 hores). Es tracta d’un taller pràctic que s’ha de fer amb ordinadors que hauran de dur els participants. No hi ha preses de corrent a la plaça, per tant cal tenir els ordinadors amb les bateries carregades!

De17 a18h.     Pràctica: descàrrega de software lliure.

De 18h a 20h:   Pràctica: simulació electoral.

 

Diumenge 12

15 h.                Fem un cafè juntes i repassarem com ha anat la setmana. Porta el teu termo!

16h Projecció   A crude awakening (1h 30 min) Un documental sobre el zènit del petroli

Descans

18h Xerrada      Anàlisi del zènit del petroli. Damià Gomila.

Debat obert

de DBalears 30/05/11

Els indignats de la plaça d’Espanya esperen l’arribada de centenars d’universitaris

L’assemblea general no es planteja abandonar i inicien la tercera setmana de mobilització. A d’altres ciutats espanyoles s’han aixecat alguns campaments i n’hi ha que s’hi estaran com a mínim fins el cap de setmana

El grup decidí no moure’s i, en tos cas, optar per un canvi d’estratègia. Foto: Pere Bota

Els indignats del Moviment 15-M de la Plaça d’Espanya de Palma confien que centenars d’universitaris s’afegeixin a la seva protesta social, política i econòmica una vegada que concloguin els seus exàmens de juny.

Els acampats continuaran amb les seves activitats sense que hi hagi data per tornar a casa, ha assenyalat un dels portaveus, Manu Luna, qui ha destacat que entre setmana, cada dia, es reuneixen a l’horabaixa unes 700 persones en assemblea, una xifra que és encara major els caps de setmana.

Luna ha manifestat que no han rebut cap notificació per part de la delegació del Govern a les Balears ni de la Policia perquè desallotgin la cèntrica plaça.

També ha volgut agrair la col·laboració i els aliments que reben de manera voluntària i solidària de “molta” gent que està d’acord amb les seves reivindicacions. Reben tant menjar que envien part del mateix a un menjador social, ha comentat Luna, que ha subratllada que els comerços pròxims estan “encantats” amb la seva presència.

Divendres passat, amb cartells que expressaven “La violència no ens calla” i amb flors que es van repartir entre els assistents, els concentrats van expressar el seu suport als desallotjats la passada setmana a la plaça de Catalunya de Barcelona després d’una càrrega policial que deixà més de cent ferits.

Luna ha dit que el desallotjament per la força d’aquests manifestants pacífics “recorda temps foscos i recents de la història d’Espanya”, en al·lusió a la repressió del règim franquista.

Alguns parteixen

A nivell de tot l’Estat, el Moviment 15-M ha decidit continuar amb les acampades a la majoria de les ciutats, encara que s’aixequen els campaments de Segòvia, Albacete, Toledo, Palència, Burgos, Àvila i Segòvia, si bé alguns d’ells mantindran activitats a les places i assemblees informatives.

Campaments més emblemàtics, com el de la Puerta del Sol de Madrid, han acordat que la protesta tingui caràcter indefinit, així com també han acordat a Pamplona i Santander, mentre que a Andalusia, romandran, almenys, fins aquest cap de setmana.

Els acampats de Barcelona seguiran a la Plaça de Catalunya, almenys, fins a demà i estudien com dur a terme una descentralització del moviment cap als barris.

Les assemblees d'”indignats” de València, Alacant, Castelló i Elx també han acordat prorrogar la protesta fins al cap de setmana, mentre que a Santiago de Compostel·la, a la Plaça de l’Obradoiro, han augmentat notablement el nombre de tendes i als arxipèlags de les Balears i les Canàries no tenen data per posar fi al moviment.

Tres setmanes acampats

Els indignats de Palma comencen avui la tercera setmana acampats a la plaça d’Espanya (plaça d’Islàndia), ja que l’assemblea general no plantejà la possibilitat de desallotjar-la. Un debat que sí s’ha obert a d’altres ciutats espanyoles com Madrid i Barcelona.

En la reunió, que començà passades les 20.00 hores, es varen debatre les “nombroses “esmenes presentades a l’esborrany del qual sortirà el manifest definitiu. Un dels punts més rellevants de l’esborrany, penjat a la web acampatspalma.es, és la reforma de la llei electoral amb l’objectiu que garanteixi més representativitat i defensi el principal objectiu del moviment 15-M, que és aconseguir “democràcia real“. El text apunta “l’actual sistema econòmic com el principal responsable del desastre humà i ambiental que pateix el nostre planeta”. D’altres punts destacats són la necessitat de “reconfigurar el sistema de finançament dels sindicats” i impedir la constitució de “monopolis mediàtics” al servei de la política. Com a Palma, els indignats acampats a Inca també mantenen la seva acció.

Activitats pel cap de setmana:

Dissabte 28:

Xerrada-debat 12h Causes de la crisi financera i alternatives, a càrrec d’Ivan Gordillo del Seminari Taifa d’Economia Crítica

11h i 12 h Taller-debat de Nocions bàsiques d’economia financera

Diumenge 29:

16h Documental: Inside Job

18h: Xerrada-debat Ivan Murray, Bernat Riutort i Maria del Mar Barceló

[Actualització dia 24, 13:00] S’ha aprovat per assemblea la creació d’un manifest de mínims que inclourà els quatre punts següents:

1.La Reforma de la llei electoral

2.Lleis de Transparència i accés a la informació pública

3.Referéndum sobre el rescat a la banca

4.Reforma de la llei de finançament de partits i de la llei de la funció pública

Per altra banda, demà s’ha convocat una assemblea per estendre el moviment a Marratxí. S’ha quedat a les 20:30 hores a la Plaça Sant Marçal. El contingut serà el següent:

– Informació del moviment “Quinze de maig” amb participació de joves que estan acampats a la plaça d’Espanya .

– Què podem fer a Marratxí? Què proposam per donar continuïtat a aquest moviment arreu de Mallorca?

[Actualització dia 23, 12:00] Programa per avui:

» 09:30 – Assemblea: Reunió de Grups
» 16:30 – Xerrada Meditació: Tot comença per un mateix
» 17:00 – Meditació col·lectiva
» 17:30 – CINE-FÒRUM: “Homenatge a Catalunya” (Sobre xarxes de consum…) – Manel Castells
» 18:30 – Cançó Protesta
» 19:00 – Breu Contacontes: per a tot el públic
» 20:00 – Asamblea: ¿Hasta cuando nos quedamos ?

[Actualització dia 22, 15:30] Ambient tranquil a la Plaça Islàndia. Molta gent ja ha començat a escampar.

Podeu seguir l’acampada a Ràdio 77 http://setantaset.wordpress.com/

En aquest web hi ha fotografies molt bones sobre el moviment: http://m.theatlantic.com/infocus/2011/05/a-defiant-spanish-revolution/100070/

[Actualització 22:00] S’està debatent en assemblea si s’ha de fer un manifest o no.

Transmissió en directe: http://www.livestream.com/acampapalma

[Actualització 13:00] La gent va i ve a la Plaça d’Islàndia. Activitats d’avui:

12:00 – Assemblea reflexió col.lectiva
16:00 – Tambors per la pau
17:00 – Kausas Hip Hop
18:00 – Reggae Party

18:00 – Actuació Green Point

19:00 – Actuació Hermano L
21:00 – Assemblea general oberta

Us recomanam l’anàlisi d’Arcadi Oliveres sobre les accions a fer: http://www.vilaweb.cat/noticia/3888828/20110520/arcadi-oliveres-lunica-resposta-possible-desobediencia-civil.html

Foto de l’assemblea d’ahir a la nit. Els mitjans diuen que va reunir prop de 2000 persones.

[Actualització 10:00] Nit tranquil·la i sense incidents ni desallotjaments a l’acampada. Moltíssima gent hi ha quedat a dormir.

[Actualització: 1:00] Gran assistència a la plaça d’Espanya recolzant el moviment i esperant fins les 12 de la nit per veure si l’amenaça de desallotjament es complia. La policia ha comunicat que de moment no hi ha ordres de desallotjar la plaça. Tot i això l’assemblea ha decidit que, en cas de desallotjament, les persones acampades faran resistència pacífica passiva.

[Actualització 18:00] Transmissió en directe de l’acampada: http://www.ustream.tv/channel/8323712

[Actualització 16:00] Des de l’acampada s’avisa que aquesta nit es pot produir un intent de desallotjament i per això es demana una màxima assistència.

Per la jornada d’avui s’han organitzat una sèrie d’espectacles:

16:00h – Concert Carlos Garrido
18:00h – Los Alcantarillados
19:00h – Pachamama percussió
21:00h – Espectacle audiovisual de Foc

En acabar hi haurà una assemblea popular

[Actualització 15:·30] Passaclasses per la UIB convidant a l’estudiantat a participar a l’assemblea de les 21 h i unir-se al moviment:

[Actualització 13:00] Manifest de l’assemblea: http://acampadapalma.wordpress.com/2011/05/20/1230-acto-simbolico/

Aquesta nit es convoca tothom a partir de les 20 h per passar la nit. Es transmetrà en directe per internet l’activitat de la plaça [tot d’una que surti posarem aquí l’enllaç].

L’estàtua de Jaume I amb la banderà d’Islàndia:

Ràdio 77 prepara l’emissió en directe: Clica aquí i s’obrirà el teu reproductor
Si falla, l’enllaç d’adalt, clica aquest alternatiu

[Actualització 11:30] S’està convocant d’urgència a la gent a les 12:20 h per “un esdeveniment especial”. Alguna cosa es cou a la plaça d’Espanya.

[Actualització 11:00] Circula una recollida de firmes per demanar a la Junta Electoral que revoqui la decisió de prohibir les protestes durant el cap de setmana: http://actuable.es/peticiones/urgente-exige-autoricen-concentracion-puerta-del-sol

[Actualització 9:00] Molta gent ha dormit avui a la plaça d’Espanya. Està circulant una convocatòria de concentració massiva avui a les 20 h. Aquest és un vídeo amb algunes intervencions en el debat d’ahir a les 18 h.

[Actualització 00: 30] La Junta Electoral prohibeix qualsevol manifestació durant el cap de setmana.

Ja hi ha programa de ràdio de l’acampada. Les companyes i companys de Ràdio 77 n’han fet un seguiment i es poden escoltar i descarregar els audios: http://setantaset.wordpress.com/category/acampadapalma/

[Actualització 23:30] Continua l’assemblea a la plaça d’Espanya. Moltíssima gent.

[Actualització 22:30] Imatge panoràmica de la plaça d’Espanya a les deu i mitja de la nit.

[Actualització 21:30] Una gentada a la plaça d’Espanya ara mateix. Es comenta que hi ha 1000 persones mentre se celebra l’assemblea.

Des d’aquest web es pot seguir en directe l’acampada de Madrid: http://www.soltv.tv/soltv2/index.html

[Actualització 20 h] De cada vegada hi ha més gent a l’acampada. Comença a circular per la xarxa una convocatòria de vaga general pel dilluns 23 de maig.

[Actualització 10:30] Actes programats per avui:

 • Grup d’Acció: sortida disfressats de persones majors (9 h)
 • Assemblea (13.30 h)
 • Debat “Unirnos, ¿para qué?” (19:30)*
 • Debat: “Tipus de democràcia i lleis electorals” (20.30 h)
 • * En el debat es parlarà sobre les estratègies i propostes concretes de moviments socials enfront l’acció. En el debat hi assistiran alguns companyxs que participen en diferents projectes locals i explicaran el funcionament de les seves iniciatives. Es discutirà sobre autogestió, suport mutu i acció directa i, potser, es posaran noves propostes per a l’acció.

[Actualització 8:30] Segona nit d’acampada, molt animada i amb més presència de gent que l’anterior. Al blog de l’acampada ja s’hi pot llegir l’acta de la miltitudinària assemblea d’ahir a les 21 h, que s’allargà casi 3 hores i a la que hi arribaren a participar 300 persones. Podeu veure més fotos de l’acampada aquí.

[Actualització 20:30] Segons ha informat l’agència Europa Press a partir de fonts de la Delegació del Govern, l’acampada podrà continuar fins el 22M. Així, la Delegació del Govern no la prohibeix, encara que recorda que no es va demanar permís dins del termini.

[Actualització 19:43] La Plaça d’Espanya està farcida de gent, d’ambient, d’activitats alternatives, murals, curiosos…  Encara no s’han pogut aconseguir els permissos. A aquest blog, es pot anar seguint l’acampada http://acampadapalma.wordpress.com/

[Actualització 17:30] Actes programats per avui:

 • debat sobre “perspectiva de gènere” (a les 18 h)
 • “la banca ètica” (a les 19 h)
 • Assemblea (a les 21 h)

Es pot consultar l’acta de l’assemblea d’avui a les 12 h aquí

Fotos del dia d’avui:

[Actualització 12 h] La Delegació del Govern posa problemes a la gent acampada. Els hi denega el permís per romandre a la plaça d’Espanya i els amenaça amb el desallotjament. Des de l’acampada reclamen ajuda i assessorament legal per presentar un recurs.

[Actualització] Unes 45 persones han quedat a dormir a la Plaça d’Espanya de Ciutat. S’ha obert un blog per anar informant de la situació. Aquesta primera nit ha estat tranquil·la, però custodiada per la nombrosa vigilància policial, que ha mirat d’intimidar en algun moment.

[Actualització] Una vintena de persones passarà la nit a la Plaça Espanya, però hauran de dormir al ras de la plaça, ja que la policia no ha permès dur-hi tendes. Les persones s’han organitzat en diferents tasques per mirar de passar aquests dies amb la major tranquil·litat possible. Quedaran fins dia 22 de maig a les 21h, quan els col·legis electorals hagin tancat.

***

Companys i companyes,

en aquest mateix moment, mig centenar de persones es troben reunides a la Plaça Espanya en assemblea per decidir les condicions de l’acampada que es vol dur a terme al lloc i per gestionar el possible desallotjament de la policia.

L’acampada vol ser una acció de solidaritat amb el desallotjament violent que ha tengut lloc avui a les 5:00 h a La Puerta del Sol, a Madrid, on  uns 250 joves havien muntat un campament com a extensió de les jornades de protesta i manifestació del moviment “Per una democràcia real”. Aquesta acció també s’ha estés a altres ciutats de l’Estat.

En el cas de Palma, l’acampada es preveu mantenir fins el diumenge a les 21h, un poc s’hagin tancat els col·legis electorals.

Amb tot això, és clar que les persones reunides a la plaça compten amb la companyia desmesurada de policia, els quals els han informat que no podies reunir-se més de vint persones sense permís i que, òbviament, no en tenien. De tota manera, sembla ser que els organitzadors han emplenat els formularis in situ.

Fotografies de l’esdeveniment:

Anuncis

3 pensaments sobre “Acampada a la Plaça d’Espanya per una democràcia real

 1. Recordar que estos puntos no fueron acordados en ninguna asamblea:

  1.La Reforma de la llei electoral

  2.Lleis de Transparència i accés a la informació pública

  3.Referéndum sobre el rescat a la banca

  4.Reforma de la llei de finançament de partits i de la llei de la funció pública

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s