Endavant Mallorca enfront els atacs a la llengua catalana

Hola, vos feim arribar el comunicat de premsa d’Endavant Mallorca referent als atacs del Partit Popular a la llengua catalana.

ENDAVANT MALLORCA REBUTJA EL MODEL TRILINGÜE QUE PRETÉN IMPULSAR EL PP VALENCIÀ I ES MOSTRARÀ BELIGERANT CONTRA QUALSEVOL RETROCÉS DEL CATALÀ A L’ENSENYAMENT DE LES ILLES

En el marc d’unes jornades sobre Plurilingüisme el Conseller d’Educació de la Generalitat Valenciana Alejandro Font de Mora (PP) ha exposat la seua intenció d’acabar amb l’ensenyament en valencià el curs 2012/2013. El plantejament s’inspira en el model de la Xunta de Galícia que ha provocat grans protestes en la comunitat educativa gallega.
Els plans de Font de Mora parlen d’un mínim del 33% de matèries impartides, respectivament, en castellà i valencià i fins a un 33% de matèries impartides en anglès. Un model que s’implantaria tant en les comarques de predomini històric del català com a les zones de predomini històric del castellà.

Mentrestant, aquí a les illes, ha faltat temps perquè dirigents del Partit Popular de els Illes Balears afirmassin que el seu model educatiu seguirà la línia marcada pel Govern de Camps.
Davant d’aquestes propostes, Endavant Mallorca vol manifestar el següent:

–    Ens oposem radicalment a les mesures proposades pel Conseller Font de Mora perquè impedeixen el dret a rebre una educació de qualitat en la nostra llengua: el català. L’ensenyament en català al País Valencià, bàsicament vinculat a l’escola pública, tenia una progressió clarament ascendent en els darrers anys. Una demanda ascendent que no es veia corresposta per un augment de línies en valencià per part de la Conselleria, la qual deixava cada any desenes de milers d’estudiants sense possibilitat d’estudiar en llengua pròpia.

–    Estarem atents a les propostes que pugui llançar o implementar el nou Govern de les Illes Balears en matèria lingüística i educativa. Irebutjarem amb força qualsevol intent de minvar la presència del català a l’ensenyament de les Illes.

–    Els continus entrebancs i atacs del PP a l’ensenyament en català al País Valencià i a les Illes Balears, i la seua manifesta intenció d’anorrear-lo, demostren el majúscul autoodi dels conservadors. Els espanyolistes del PP treballen per fer recular la nostra llengua, reduir-la a un reducte folklòric.

–    El català al País Valencià i a les Illes Balears és una llengua minoritzada i afeblida per 300 anys de manca absoluta d’oficialitat. Així doncs, necessita una aposta clara, des de la política i l’acció social, per la normalització lingüística. L’única esperança pel català és que s’implementi el seu ensenyament obligatori com a llengua de futur.

–    Així doncs, veiem necessarifer una aposta per la immersió lingüística a tot el territori. En un territori com el País Valencià o les Illes Balears on conviuen cada vegada més llengües i cultures, i on el marc legal espanyol deixa el català com una llengua dominada front el castellà, necessitem que la nostra llengua es revaloritzi com a llengua de cohesió social.

–    No ens oposem a l’ensenyament d’altres llengües, ben al contrari, considerem que el català ha de conviure a l’escola amb la resta de llengües del món. Està demostrat que l’ensenyament de diferents llengües des de la infantesa estimula les capacitats lingüístiques de l’alumnat. Tanmateix, la situació de reculada social del català requereix situar-la com a llengua vehicular en l’etapa obligatòria.

–    També demanem al moviment popular 15-M, amb el qual compartim carrer i assemblees, que es posicione en favor de la normalització del català al País Valencià i les Illes Balears i contra la croada del PP contra l’ensenyament en valencià.


Endavant amb l’ensenyament en català!
La lluita és l’únic camí !

Font: http://endavantmallorca.wordpress.com/2011/06/01/endavant-mallorca-davant-els-atacs-a-la-llengua-catalana/

Anuncis

2 pensaments sobre “Endavant Mallorca enfront els atacs a la llengua catalana

  1. Bon comunicat, cal respondre de totes totes…

    A més, a mem si el Moviment 15-M es posiciona davant aquests atacs vergonyosos!!

    Salut i bona feina amb la pàgina!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s