Xerrada: “Dues maneres d’entendre la democràcia: la participativa i la directa”

Hola companyes i companyes, us feim arribar la convocatòria de la següent xerrada-debat:

“Dues maneres d’entendre la democràcia: la participativa i la directa”

A càrrec de Víctor García, activista social i participant actiu en el moviment 15-M de Ciutat i a l’#acampadapalma, en què va fomentar el debat i el coneixement al voltant de la temàtica de la xerrada.

Dijous 28 de juliol a les 20 hores a les barraques del carrer de Llevant (davant Can Bono) de Portocolom.

Com a cada activitat que organitzam, pensau a dur la vostra cadira!

Convoca: Indignades de Portocolom

 

De la indignació amb la democràcia vigent a la recerca d’alternatives

L’origen de la paraula democràcia el trobam al sistema de govern horitzontal i directe que es posà en marxa a Atenes al segle V a. C. Tot i que la presa de decisions estava reservada als ciutadans (homes atenencs, no esclaus i sense deutes), fou l’únic període de l’Antiga Grècia en què no governaren els aristòcrates. En aquella democràcia hi havia càrrecs, uns rotatius i altres electes, però les decisions importants eres preses sempre en assemblea pel conjunt dels ciutadans.

Això no succeeix en la democràcia representativa vigent en l’actualitat. En aquesta no se li demana al poble que decideixi sobre els assumptes que afecten a la seva comunitat, sinó que s’apel·la al ciutadà (individu aïllat) a què elegeixi una assemblea restringida (parlament, ajuntament…) que representi i triï en nom de totes les persones. Així la sobirania ja no resideix en el poble sinó en una elit política, el que a l’Antiga Grècia era conegut, clarament i sense eufemismes, com a oligarquia (govern d’uns pocs).

Una de les frases més cridades a les manifestacions promogudes pel moviment 15-M ha estat “No ens representen”, aquesta neix de la indignació amb la classe política i el seu sistema de govern, un dels punts d’unió d’aquest moviment. El rebuig a la democràcia enllaunada d’avui ha obert un debat sobre quina és la democràcia que volem, i a les places i a la xarxa s’ha començat a parlar de dos models de democràcia: la participativa i la directa. La xerrada-debat que a continuació vos presentam serà el millor espai per xerrar sobre aquest tema aquí a Portocolom. En ella es presentaran les diferències entre els dos models, els seus pros i els seus contres, i llavors s’obrirà un temps per al debat entre totes les presents.

Amb aquest acte, des de l’assemblea de Portocolom continuam amb el cicle de xerrades i debats que volem convocar quinzenalment per a fomentar el pensament crític i la recerca d’alternatives socials.

Comissió de formació de l’assemblea Indignada de Portocolom

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s