Contra el populisme i el racisme del PP de Sa Pobla

Avui, el PP de Sa Pobla ha proposat prohibir el vel integral als espais públics. http://dbalears.cat/actualitat/balears/sa-pobla-prohibeix-els-vels-integrals-en-llocs-publics.html

Pel seu interès i la seva actualitat, exposem el comunicat que va redactar SOS Racisme davant una polèmica similar que va sorgir l’any 2010 a proposta de PxC, partit d’extrema dreta.

Fals debat que amaga realitats incòmodes
Atenció a la burka perquè serà la peça de roba de moda aquest estiu. I és que agafen ganes de posar-se-la. Ni que sigui per tocar allò que no sóna a aquests consistoris i a aquests responsables municipals que consideren que no hi han qüestions més importants per tractar ara mateix als seus municipis que aquesta d’una peça de roba que amaga moltes coses. Perquè aquest és el rerefons de la qüestió: la burka amaga el cos, però també amaga el fals debat creat sobre la seva prohibició. Amaga la realitat de la crisi, la realitat de la reforma laboral, la realitat en trist resum d’un país que s’està enfonsant després de la estúpida eufòria econòmica fonamentada en la bombolla immobiliària i en la especulació: el fals debat del burka com a macguffin de la crisi.

Però amaga molt més: amaga la creixent islamofòbia i la demonització de la població musulmana i ataca l’elecció voluntària de les dones musulmanes de portar o no hiyab al llarg de la seva vida, perquè serà el hiyab el veritable objectiu futur. Quants dels votants a l’enquesta d’El Periódico del passat 15 de juny saben realment la diferència entre hiyab, burka i niqab i van respondre l’enquesta amb una opinió fonamentada?

Estem veient amb estupefacció com els arguments de Plataforma X Catalunya estan sent agafats pels partits de govern als consistoris (padró municipal a Vic, burka a tants altres municipis) a un ritme tal que aviat veurem com els hi deixen sense ni programa ni perfil propi: perquè haurà estat integrat pels partits tradicionals…

En resum, es tracta d’agafar les dones musulmanes com a bocs expiatoris per amagar la realitat de la crisi i atiar les passions més estúpides i profundes del ciutadà mitjà d’aquest país. Prohibició que suposarà un cert agravi comparatiu, perquè els nazarenos podran continuar circulant tranquil·lament pels nostres carrers, i mai ningú els hi dirà res.

Us reproduïm dos comunicats de SOS Racisme sobre la qüestió : “SOS Racisme alerta el perill que suposen els falsos debats com la prohibició de la burka” i “Arrel la proposta de regulació de l’ús de la burka”.

“SOS Racisme alerta el perill que suposen els falsos debats com la prohibició de la burka.

Davant el creixent nombre de mesures de prohibició de la burka aprovades als municipis catalans amb el darrer anunci de la ciutat de Barcelona. Des de SOS Racisme, com organització de defensa dels drets humans des de l’antiracisme, volem denunciar que:

* Aquest és un fals debat creat amb l’únic objectiu d’aconseguir rèdit electoral.
* No respon a una preocupació social real, només ha pres relleu com a inquietud de la població quan els polítics amb els mitjans de comunicació, l’han posat a l’agenda d’actualitat.
* Aquestes mesures lluny de defensar els drets de les persones el que fan és agreujar la situació de vulnerabilitat d’un sector de la població.
* Alimenten el racisme i la criminalització de la població immigrada. I ens posen en perill de fractura social.
* La gravetat i irresponsabilitat de partits polítics i governs municipals que han engegat propostes sense un anàlisi profund. Només capficats en estar al capdavant d’una cursa frenètica per abanderar la mà dura amb la població immigrada sense preocupar-se de les conseqüències. Donant-se fins i tot casos d’incoherència dins un mateix partit polític.
* La falta de resposta per part dels grups polítics i governs municipals als que hem fet arribar el nostre posicionament davant d’aquesta situació. Aquest silenci és representatiu de la manca d’interès d’aquests per les preocupacions socials que no donen vots.

Davant d’això exigim:

* A partits polítics i institucions que aturin qualsevol fals debat que posi en perill la convivència i la cohesió social.
* Responsabilitat política i compromís de no fer un ús electoralista de la immigració i de lluitar de manera activa contra el racisme. Pensem que un moment com aquest és important fer valdre els acords signats en el Pacte Nacional per la Immigració
* Als governs locals, autonòmics i estatals que promoguin mesures reals per defensar la igualtat de drets.
* A la societat civil i mitjans de comunicació que reivindiquin un debat responsable i seré.

Des de SOS Racisme manifestem la nostra profunda preocupació per la rapidesa en la que s’està estenent el discurs de retallada de drets, ho és tant el cas de la prohibició de l’ús de la burka com el de l’empadronament de persones immigrades en situació irregular.

Alertem dels perills que suposa que la societat anem assumint aquest discurs, i fins i tot el celebrem.

Cal que des dels partits polítics, institucions, teixit associatiu i societat en general construïm una resposta ferma davant la incipient cultura de restricció de drets que afecta a totes les persones que formem la societat catalana.

SOS Racisme-Catalunya
14 de juny de 2010”

“Arrel la proposta de regulació de l’ús de la burka.

Davant la polèmica que s’ha girat en algunes ciutats de Catalunya, Lleida i Barcelona, al voltant de la possibilitat de que els ajuntaments facin una regulació per prohibir l’ús de la burka als espais públics, des de SOS Racisme-Catalunya volem transmetre les següents reflexions:

– Ens preocupa que des de l’administració es plantegi la possibilitat de dirigir una normativa cap a un col•lectiu concret d’una manera tant directa, ja que es vol regular l’opció d’un grup concret de persones i no pas una activitat general. Considerem que en un context com l’actual, en el que s’estan donant problemes de convivència social crear aquest debat, sense el coneixement, la pedagogia i responsabilitat necessària va en detriment de la cohesió social.

– No entenem quina és la finalitat d’iniciar aquest debat en aquests moments, ja que no respon a una inquietud social real. I en aquest sentit veiem un cop més l’ús electoralista de la immigració i d’allò que l’envolta. Aquestes posicions no fan més que fomentar el racisme i la criminalització d’un sector de la població. És necessari alertar del perill que suposa dirigir sempre l’atenció cap a un grup de la societat determinat només per vincular-ho amb elements negatius.

– Un altre element que volem posar sobre la taula és si les administracions públiques han de regular l’àmbit personal i íntim, com és el dret al culte i d’expressió de cada persona. És responsabilitat de les administracions, i sobretot de les locals per la seva proximitat, treballar per la creació d’espais de trobada i convivència; en canvi plantejar propostes d’aquestes característiques, lluny d’aconseguir aquest fi, el que fan és fomentar la fractura social.

– I en el que respecta al marc legal, creiem que s’ha de tenir en compte que cal respectar la legislació, i en aquest cas la Constitució Espanyola, en el seu article 16, diu que “tota persona pot creure i externalitzar les seves creences”. Caldrà també valorar les competències que tenen cada administració en aquest sentit.

Els hi volem posar de manifest la nostra preocupació vers iniciar un debat sobre l’ús del burka des del desconeixement incommensurable de la cultura musulmana i sense la rigorositat i responsabilitat que es mereix, ja que considerem que si és necessari fer debat, s’ha de valorar l’abast d’aquest i el gran número de factors que intervenen. Cal tenir en compte també l’efecte sobre la població en general, promovent i incentivant prejudicis racistes. I, molt important, com es poden sentir i reacciones les persones protagonistes d’aquest debat.

És per això que us demanen que des de tots els nivells del govern (local, autonòmic i estatal) hi hagi un compromís de no fer un ús electoralista de la immigració i de lluitar de manera activa contra el racisme.

Volem recordar que fa un any i escaig que a Catalunya es va signar el Pacte Nacional per la Immigració, i que en aquest sentit no veiem que tots els partits que ho van signar estiguin complint el seu compromís.

Demanem responsabilitat als partits polítics i als governs, i treballar per la convivència i la cohesió social i no en detriment d’aquestes.

SOS Racisme-Catalunya
c. Hospital, 49 Ppal
08001 Barcelona
T. 93 301 05 97
www.sosracisme.org

Anuncis

Un pensament sobre “Contra el populisme i el racisme del PP de Sa Pobla

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s