L’incident (en singular) de Felanitx

Compartim aquesta crònica de l’incident (en singular) de Felanitx, a càrrec de Bartomeu Mestre i Sureda (publicat al seu bloc).

Dia 28 d’agost, a Felanitx, hi va haver un incident quan la policia va ruixar amb gas els assistents a la festa del poble. 34 persones foren ateses al centre de salut. A algunes la policia els negà tramitar la denúncia. Ni els que flitaren ni els que denegaren auxili han merescut cap amonestació. Al contrari, el batle va encarregar l’informe a la policia protagonista de l’incident. Ara cacen bruixes! Però a Felanitx SA QUICA DIU QUE NO!

DIARI DE NOTES (i viceversa)

Crònica balutxa (anticrònica oficial)

 

28 D’AGOST, DIUMENGE

* Són les 9h del matí de dia 28 d’agost a la plaça de s’Arraval de Felanitx. És l’hora del “pregó de sa quica”. Just a punt de pujar al camió que ha de servir d’escenari, a manca d’un cadafal o d’una plataforma més adequada que l’Ajuntament no ens brinda, em demanen que comuniqui la mort del periodista Josep Rosselló. Abans m’havien demanat que fes referència a la mort, el dia abans, d’Heribert Barrera. Amb independència que ambdós eren bons amics meus i companys de canòssies, crec que és un acte de justícia. Faig un in memoriam a risc de fer-ho com un peix dins del rostoll, perquè la gent va contenta i molt alegre com per sentir parlar de la mort. Es fa el silenci. La gent escolta respectuosa, s’emociona i fa un llarg, molt llarg, aplaudiment que esdevé homenatge compartit i, simultàniament, una convidada a refermar el compromís en defensa de la nostra llengua i d’una terra més justa i solidària. Són temps de reculada. Patim un govern d’extrema dreta i guerracivilista que no té manies en fer intimidacions i bravates que fracturen el consens tàcit que hi havia fins a la seva arribada al poder. Creuen que tenir la majoria absoluta és tenir la majoria social, cosa incerta del tot: a Felanitx no els ha votat ni el 30% dels electors. Només llegeixen la primera part del concepte bàsic de la democràcia: govern de la majoria amb respecte a la minoria.

* Comença el pregó. Durarà 50 minuts. N’hi ha que adverteixen que un pregó de més de mitja hora, amb la gent dreta, serà un fracàs. Desfilen per damunt del camió personatges d’actualitat. Tenen un protagonisme especial els ultranacionalistes que han atiat el foc contra la llengua i la cultura i que, de manera irresponsable, rompen la convivència cívica: Delgadito, BauSSá, SirCULO Bâléà, Papá-Chicho… La ironia felanitxera brolla destil·lada com un salt d’aigües en la veu de 16 jutges i el silenci d’un penjat.

* Acaba el pregó. Ha estat un èxit. La gent ha rigut, cantat, botat i aplaudit amb ganes. Gairebé tothom creu que el pregó obtindrà tot el relleu de la festa d’enguany. Santa Innocència! No serà així, perquè n’hi haurà que li robaran el protagonisme.

* Són les 10h. Veig passar les autoritats ben endiumenjades. Van cap al convent. Si jo fos batle o regidor no hi aniria, però si volgués sentir la missa del pare Aulí tampoc no hi aniria com a autoritat, sinó com a membre de la col·lectivitat felanitxera, perquè crec que no hi ha honor més alt que aquest. Ai, els llorers i els galons! Sic transit gloria mundi! Em fa vergonya que l’Església posi llocs d’honor als càrrecs públics. Crec que és doblegar-se al poder polític i, sobretot, agenollar-se davant del Cèsar. Més vergonya em fan els polítics que fan ús de privilegis del temps de la caverna. No saber discernir i mesclar la religió amb la política no és cosa sana i delata que vivim a un estat que no té res de laic. Què faran quan, com passarà a Felanitx, hi hagi regidors musulmans que reclamin que tota la corporació entri a la mesquita? Mantindran la hipocresia?

* Passeig pel poble i molta de gent em demana si el pregó es publicarà. Fins i tot, si el tornarem a fer una altra vegada. La majoria m’atribueixen l’autoria i he d’aclarir la veritat: la primeria d’agost vaig rebre una telefonada per proposar-me fer el pregó d’enguany dels cossiers (aquest és el nom dels qui feien festa al Cós). Anava molt enfeinat i havia d’enllestir el pregó que faria a La Real dia 16 del mateix mes. Vaig respondre que enguany no era possible, però que hi col·laboraria si es feia un pregó en equip. Curiosament, per la Vila, la gent deia que jo faria el pregó. Algú amb poques feines i escàs rigor ho va escampar. El batle i tot m’ho va amollar, dia 19, el dia del “pregó oficial”. A tothom vaig respondre el mateix: jo no faria el pregó, simplement col·laboraria en la seva redacció i escenificació. Era cert: va ser un treball de creació en equip de dues dotzenes de persones i la majoria d’intervencions pertanyien als actors que representaren els papers.

* Passen de les 12:30h. Som a un costat del Convent retirat de la multitud. Hi ha més gent que els darrers anys, perquè enguany Sant Agustí cau en diumenge. L’espera es fa llarga. En el moment de la sortida de missa, s’amollen coets que peguen de ple a un pi que no es cala foc de miracle i reboten contra la gent. Una vertadera insensatesa que no s’hauria de repetir en el futur. No hi van cap falta els coets allà. Una amiga porrerenca té dues bones (males) cremades a una cama. Això no fa festa. Per marcar la sortida ja hi ha la música i el ball dels cavallets. Cavallets! Cavallets! Cavallets! Ja ballen! Han sortit les autoritats.

* Com cada any, batle, regidors i bestiar gros convidat van cap al pal·li on els espera la quica. Comencen les habituals gronxades als polítics. Qualque pistola d’aigua precedeix més d’una enfarinada. L’esbroncada és notable. Enguany hi ha més gent i unes autoritats que no s’han distingit pel seu pacifisme. Un escrit esmenta l’absent: COSO 1 – BAUZÁ 0 y el año que viene tampoco te quiero. Una banderola recorda a Maria Salom la prescripció del delicte del Túnel de Sóller. La gent riu, està contenta, s’ho passa bé. Com cada any!

* De cop, un fet insòlit en més de 20 anys: una allau de persones surt del caramull de gent. Som a 20 metres del pali i, així i tot, m’arriba una envestida que em sembla fum i els ulls es posen a plorar. Tothom del meu redol plora, amb major o menor intensitat. Enmig del desconcert, una dona d’una penya forastera diu que “los independentistas del COSO han tirado pica-pica”. Fantàstic! Com en saben, de criminalitzar! Una altra amiga meva porta la filla petita en braços. Té la cara molt congestionada i els ulls com un calàpet. Una embarassada cerca un lloc per seure (després sabré d’una altra felanitxera embarassada que es va acubar). Tira, tira, algunes persones van caminant cap al centre de salut de Felanitx. Després, en interessar-me per elles, sé que allà es trobaren amb més gent afectada i els hi varen dir que havien hagut d’atendre trenta-quatre persones. N’hi ha que demanen un certificat. N’hi ha que van a la policia local i es neguen a tramitar la denúncia: “No pensis que denunciarem un company nostre!”. Una d’elles té esma d’arribar fins a la Guàrdia Civil. Allà l’atenen com cal i la tranquil·litzen. Els efectes del gas són temporals i en un parell d’hores ja perdrà l’efectivitat. En canvi, mostren sorpresa quan senten que la policia local no han volgut tramitar la denúncia. “Esto es otra cosa”. Efectivament, això és tota una altra cosa que està tipificada com a denegació d’auxili. Massa greu per deixar-ho estar. El batle haurà d’exercir els seus deures… o quedarà com un pep de fira?

* Després del rebombori, mentre les autoritats caminen cap a la Sala, la gent que hi ha davant del Convent està indignada i crida contra la policia. Un home gran m’assenyala la camiseta del “Cosso 2011” i em demana si jo també som un d’aquests “republicans de fora poble que han vengut a espanyar la festa”. Ja tenim una altra frase-consigna que escoltarem durant dies. No mereix que li respongui que, segons el pare Xamena, el meu llinatge és a Felanitx des de fa gairebé 800 anys ni que li demani què té ell contra dels republicans. La nota positiva és que, tot i la gentada que hi havia quan la policia local va fer ús dels esprais, les persones afectades han sortit caminant i amb serenor. No hi ha hagut un enterrossall de miracle, gràcies al seny de la gent. L’allau humana que s’hauria pogut produir hauria estat dramàtica.

* Vaig cap a la Sala amb un amic meu felanitxer. Observam dos guàrdies davall la porxada que discuteixen ferm. Fan manades amb ostentació. Som al carrer al costat d’un altre guàrdia amb qui el meu amic té amistat. Li diu: vos heu passat vint pobles! La resposta és definitiva: “aquell – assenyala un dels dos que discuteixen – anava calent i de bon matí ja havia anunciat que avui hi hauria brega”. Els comentaris es multipliquen: “Tot anava bé fins que en Mollet i l’home de na Carraixeta han fet de Peremateu”. Hi ha gent que assegura que l’exbatlessa del poble, en veure el tap davant del pal·li que dificultava el pas a Maria Salom, s’adreçà als guàrdies: “Meam si no actuareu! O no actuareu?”. També, n’hi ha que asseguren dues frases d’un dels guàrdies que ha fet ús del gas. La primera és, en resposta, als retrets de la gent: “No volieu festa? Idò jau festa!”. La segona és, en rèplica a un regidor: “Si no t’ha agradat, pots anar cap al jutjat!”. Curiosament, l’exbatlessa s’ha acarat amb una mare per retreure la mala educació del seu fill. Tothom amb qui he parlat, absolutament tothom, té clares dues coses. La primera és que l’única diferència amb els anys anteriors ha estat l’actuació de la policia. La segona és que no hi ha hagut un desastre gràcies al bon cap de la gent. Al batle se li ha girat feina. Haurà de posar ordre dins ca seva si vol defensar el poble i vol evitar que es repeteixin actuacions tan irresponsables com la dels dos policies que han fet ús dels esprais (n’hi ha que diuen que eren quatre) i la dels altres policies que han denegat auxili.

* Em comenten que una xaranga valenciana que fa anys que es presenta (n’hi ha que diuen que està convidada per la penya dels cossiers) es passeja pel poble cantant cançons homòfobes. No arrosseguen ni una vintena de persones. A qui li fa tanta de gràcia escoltar Maricón el que no bote? L’any que ve, per favor, que no tornin i menys a costa de doblers dels felanitxers!

* A les 14h vaig a dinar, com cada any, a la casa d’un amic que va ser regidor. El tema del dia és la ruixada policial. Els qualificatius són coincidents: irresponsable, temerària, perillosa… En acabar la tertúlia vaig cap a cases i faig una volta per internet. La notícia ja circula. Faig una aturada a ib3noticies.com. Hi ha un petit vídeo que, aparentment, recull la notícia que ha emès la televisió pública. El títol és clau: Petits aldarulls desllueixen la festa patronal de Felanitx. Veig comentaris indignats que asseguren que la notícia penjada no es correspon amb la que s’ha emès. Han eliminat imatges! Tot un exercici d’independència i d’imparcialitat! Ja tornam a tenir la PP3 d’en Matas. De fet, la dirigeix l’home de confiança d’en Joserra.

* Els blocs van atapeïts de notícies i, gairebé la totalitat, assenyalen correctament les culpes. El FORUM PER FELANITX comença així la crònica: “El Fòrum de Felanitx va assistir a la sortida de les autoritats del Convent de Sant Agustí. En primera persona vam poder comprovar l’abús de força per part de la policia municipal (…) en acabar el ball dels Cavallets i els gegants, davant el pas de les autoritats davall del pal·li, la POLICIA LOCAL ha ruixat INDISCRIMINADAMENT a la població civil gas lacrimogen provocant picor als ulls i a la boca dels participants, nins, joves i adults, i a tot assistent a la festa que CAP ANY han provocat aldarulls violents. Denunciam la utilització excessiva de la força repressiva. Encara no havien passat els Cavallets, la gent aplaudia amb ambient de festa i amb sol·lemne respecte, mentre la POLICIA MUNICIPAL ja esquitxava com si fossim mosques o formigues que havíem de treure de damunt. (…) DEMANAM públicament una resposta contundent per part de l’ajuntament i el responsable de la Policia Municipal”. El fòrum acaba convidant la gent a aportar material gràfic. De la seva banda, VIU MALLORCA comença a penjar fotos. L’ordre cronològic és clau i defineix la situació. Qualsevol expert en comunicació no verbal pot exposar què ha passat: absolutament tothom riu, tant el públic com les autoritats malmenades com cada any quan passen per davall el pal·li, fins que la policia ruixa la gent amb gas. Aquí i només a partir d’aquí és quan les cares transmuden. És ben clar qui ha espanyat la festa i qui ha estat violent.

Faig un correu d’urgència als amics: “Com que avui, a Felanitx, han passat tantes de coses, en faré un article detallat, però amb la calma que exigeix valorar el comportament dels qui dirigeixen les forces “d’ordre públic”. Rep una allau de correus i qualque cridada telefònica per confirmar la indignació popular. L’han feta grossa! Esperem que almenys els polítics, començant per l’equip de govern, estiguin a l’alçada per defensar els ciutadans de Felanitx i el bon nom del poble per culpa d’una actuació irracional i desproporcionada.

 

29 D’AGOST, DILLUNS

* Els diaris d’avui dia informen de la festa. El Diari de Balears i el Diario de Mallorca esmenten el pregó i el qualifiquen de reivindicatiu i divertit. Això no obstant, dediquen més espai a l’incident del Convent. Tret de les excepcions, els polítics no han sabut estar a l’alçada i han manipulat i capgirat els fets. Per sort la premsa fa mostrar el llautó als protagonistes. L’exbatlessa, Catalina Soler, indignada segons el DM, declara: “Hoy me avergüenzo de ser de Felanitx”. El batle, Gabriel Tauler, atribueix els incidents a “una minoria impresentable de gente de fuera de Felanitx, y algunas personas cobardes que se esconden entre la multidud porque no tienen coraje de dar la cara”. És curiós que Tauler ignori que la cosa més covarda són les acusacions indefinides i en abstracte que tant practiquen els del seu equip de govern. A les mateixes declaracions, el batle mostra tot el seu suport a la policia i. insòlitament, nega saber res del gas, malgrat que a una foto es veu després de la ruixada com torquen els mocs i les llàgrimes a Maria Salom riguent a les totes. L’inspector de la policia, Miquel Soler, “tampoco no quiso reconocer que se usaran esprays”. Ben retratats ambdós davant la història! Per acabar les seves declaracions, Tauler afirma que té el suport del Bloc, afirmació que repetirà al llarg de dues setmanes sense que cap representant del Bloc el desmenteixi. La premsa també informa que El Coso va fer un salomònic comunicat de premsa per condemnar qualsevol violència practicada “tant per qui duia camisetes com uniformes”. Enmig de tanta de capitulació innoble, allunyada de l’opinió general de la gent que hi era, només un regidor, el socialista Toni Nadal, apuntava en la direcció correcta: la culpa era de la policia local i la responsabilitat política era del batle.

* Les webs tornen anar plenes i els comentaris desmenteixen les opinions del batle. Una enquesta atribueix la culpa a la policia local: el 70% contra el 30%. La fotogaleria del DM, per a mi, defineix la situació. A les 15 fotos publicades es veu gent que riu, contenta, de festa… Cap escena que descrigui violència de part dels assistents. En canvi, es veu clarament el policia que ruixa la gent amb gas. Si una imatge parla més que mil paraules… doncs això!

* Miquel Ramis, que no hi era, fa declaracions en nom del PP tant o més exagerades que el batle. Estan invertint els fets i atribueixen la culpa a la violència i agressivitat dels assistents. Ja diuen que el bou per les banyes i l’home per la paraula. El darrer paràgraf del comunicat oficial del Partit Popular és una prova més de la manipulació: “La comitiva de autoridades que ayer asistió a las fiestas de Felanitx estaba encabezada por la presidenta del Consell de Mallorca, María Salom, y seguida por el conseller de Agricultura, Medio Ambiente y Territorio, Biel Company, la consellera insular de Medio Ambiente y ex alcaldesa del municipio, Catalina Soler y, el alcalde del municipio Biel Tauler, a quiénes profirieron insultos y bañaron con agua y harina de forma agresiva”. Vaja! Vaja! Vaja! Agressius amb aigua i farina? Senyorets de mira’m i no em toquis? Ja tenim l’arma de destrucció massiva que cercava n’Aznar! Per això va venir per Felanitx l’estiu passat? Cercava aigua i farina? Amb una paraula: patètics! La premsa mostra bé qui fa ús de la violència: els esprais!

* Com ha canviat la Televisió de Mallorca! Metre els telenotícies del dia abans no va parlar absolutament de res, avui emet una notícia carregada d’intencionalitat sobre “els incidents” de Felanitx. Dóna per fet que hi va haver violència i dóna talls de veu a cinc persones, quatre de parla castellana. Les cinc condemnen les “agressions a les autoritats”. La mentida s’ha fet [M]adona d’una altra televisió pública!

 

30 D’AGOST DE 2011, DIMARTS

* La premsa treu més declaracions i informació sobre els fets. Ara ja ni el batle ni el cap de la policia poden fer-se els suecs sobre l’ús dels esprais policials. Surten fotos que ho demostren. Les úniques fotos on es veu violència. Això no obstant, el batle reitera tot el suport a la policia. L’opinió de la gent és radicalment antagònica. Encara dura la indignació popular. Una treballadora del centre sanitari condemna l’ús del gas de la policia. El regidor socialista Antoni Nadal atribueix de nou la responsabilitat política a qui la té per no haver establert l’actuació preventiva, davant d’una situació que es repeteix fa molts d’anys, en defensa de la seguretat ciutadana que es va posar en alt risc. Els diaris, principalment el Diario de Mallorca, aporten més fotografies. Per internet ja hi ha vídeos amb imatges. No es veu res del que han assegurat ni el batle, ni el PP, ni un indeterminat portaveu del Bloc per Felanitx, en la mateixa línia d’acusacions en abstracte. Ben al contrari, lluny de les especulacions sobre actes de violència extrema (com pegar a Maria Salom o intentar robar una pistola), els vídeos demostren que la única acció violenta que tothom ha vist és la de la policia local quan fa ús dels esprais de manera indiscriminada.

* Una web felanitxera (fàbrica de xifons) aporta una nova crònica dels fets: “Tot marxa com cada any, un poc d’aigua per aquí, un poc de farina per allà i unes quantes serpentines. Però què va passar aquest any? Que en lloc de na Francina Armengol va venir una senyoreta més madrilenya que mallorquina directa de la pelu i que els masho-mans del PePé varen voler sobreprotegir – protegir de que sé jo perquè el Cosso mai s’ha menjat a ningú – ja que era del “partido” i els pseudoguardaespatlles varen voler fer més gran de lo que és sa plaça d’es Convent, la policia va començar a empènyer i la gent tornava cap endavant, perquè no hi havia més espai per darrera, i  la policia, aquest pic, va treure a passejar el gas urticant. La culpa? de la policia. Maria, reina, sabies a lo que venies, es Coso sempre ha estat així i ha de seguir sent així. Es Coso i Felanitx no es canviarà, senyor batle. Si voleu que tot vagi bé, com anys passats, controlau la policia, sancionau als que varen voler jugar amb es “flit”, i que són els que varen encendre Es Coso ’11 provocant unes imatges que no volem veure mai més.”

* La demanda de molta de gent fa que pengi l’esborrany del text del pregó al bloc que tenc a Vilaweb. Es disparen les visites.

* Davant la criminalització del poble, culpabilitzant els assistents i exonerant la policia, rep per correu una proposta de comunicat nou dels cossiers: “Des de la indirectiva del Coso manifestam el nostre rebuig a la violència utilitzada per part de la polícia el passat diumenge. Passar per davall el pal·li fa anys que ja es concep com una tradició on els polítics senten les veritats i la indignació del poble, és un judici popular a la seva tasca mal feta. Els qui estan allà no són gent de fora poble com diu el batle amb intenció de deslegitimar-nos, ans al contrari, és el poble. La única diferència d’enguany va ser la utilització de mitjans per part de la polícia local com és l’spray, ferint indiscriminadament a tothom que es concentrava allà per expressar la indignació cap a la classe política. La policia local va ser qui provocà els aldarulls, deixant així una imatge desoladora amb infants plorant, i la gent tapant-se amb mocadors per la forta coentor del gas. Des de la indirectiva esperem que no es tornin a repetir aquests fets, però advertim que el poble de Felanitx és i serà crític amb la classe política i que té tot el dret a expressar-ho.” Manifest la meva opinió: la merda com més la remenen més pudor fa. Ja hi ha massa elements en joc. La majoria està d’acord a esperar a veure què farà el batle i l’oposició. Després serà el moment.

* Joan Lladó, present a la festa, penja al seu mur del feisbuc: “ “no volieu festa? Idò ja la teniu!” això va dir un municipal després de xiflar gas lacrimògen a membres de l’oposició de Felanitx, a nins i nines i a ciutadans que gaudien de la festa a Felanitx. Davant això, ni una passa endarrera!”. Una cinquantena de persones donen suport a la frase i una quarentena afegeixen comentaris sucosos.

 

31 D’AGOST, DIMECRES

* Els diaris mantenen l’actualitat del tema. El batle va envalentonat i arrogant. No fa per ell. No era així. Com és que va tan inflat? A qui obeeix? A qui defensa? Contra qui va? Deixa clar, de nou, el suport a la policia. Diu que farà investigar els violents i que ha encarregat als serveis jurídics de l’Ajuntament la recollida de vídeos i fotos. Al mateix temps, ja en fa una de les moltes que el desqualifiquen èticament: anuncia que ha encarregat un informe dels fets a la policia i, no content amb posar la guineu a guardar el galliner, avança que denunciarà i multarà a aquells que els vídeos demostrin que varen posar en perill la integritat física de la gent. És el súmmum de la barra! Encarregar l’informe als únics que tothom ha vist que exerciren la violència? Quina credibilitat tendrà el seu informe? Però Tauler no s’atura i encara desbarra més. Considera que no s’ha d’obrir una investigació interna de la policia. No diu res de la divulgada negativa a tramitar denúncies contra membres de la policia local. Com a rèplica el diari aporta les declaracions del portaveu del PSOE. Antoni Nadal  ha anunciat que, si no hi ha una investigació rigorosa del que va passar, reclamarà el nom de tots els agents de servei, procedirà a denunciar judicialment els fets.

* Biel Tauler es repeteix com un disc retxat: sosté la teoria de la conspiració (gent vinguda aposta de fora poble a rebentar les festes?), presumeix de tenir tot el suport del Bloc per Felanitx, anuncia que dialogarà amb totes les penyes per canviar la festa… Però, de qui és la festa? No de l’Ajuntament, per descomptat! Es presenta com un demòcrata dialogant quan allò que vol (i ho ha dit i repetit) és revisar la festa, és a dir, “oficialitzar-la”. Xuclar-la del poble que l’ha creat, alimentat i prestigiat durant anys? Aquesta festa, des de fa més de 20 anys, l’ha bastit el poble, a partir de la penya dels cossiers (les altres penyes no només són posteriors, sinó que no aporten res i no convoquen els actes populars). L’objectiu de Biel Tauler no és nou: volen mirar de llevar del mig als cossiers i fer-se la festa seva amb l’excusa de la violència. Quina? L’única que jo vaig sentir i l’única que he pogut veure als vídeos és la dels policies. En tot cas, de qui és la responsabilitat política. Com així, Tauler l’esquiva? És evident que no va saber o no va voler preveure una actuació racional per mantenir l’ordre i la seguretat que eren competència seva. Ara ha passat el mort al poble. La culpa és lletja i fadrina!

* Si volem concedir el benefici del dubte als causants de l’incident (jo ja no vull parlar més en plural, perquè l’incident va ser només l’ús des esprais), si volem creure que no ho tenien programat per escalivar la gent i s’han trobat, sense voler, amb una excusa per retallar la festa en el futur, haurem d’admetre que ho han aprofitat bé. La festa del dia de Sant Agustí fa molts d’anys que té caràcter reivindicatiu. Hem de recordar que Felanitx és un poble d’artistes i de creadors d’opinió que volen un món millor, més just i solidari, començant per la contrada que habiten i estimen. El caràcter popular de la festa no és patrimoni de les institucions. Si es fa callar la gent el dia de l’any que pot expressar el seu gust o disgust amb la classe política, és que volem una societat domesticada i servil. De la mateixa manera que quan un va al teatre té tot el dret a mostrar el seu gust o el seu disgust amb la representació, qualsevol ciutadà té exactament el mateix dret a aplaudir que el d’escridassar els representants polítics. No és de rebut que pretenguin tenir cera del Corpus!

* Entre els cossiers circulen propostes. Alguns fins i tot pretenen abandonar l’acollida a les autoritats a la sortida del Convent. Fins i tot, algú troba que el pregó es pot retardar i forçar la coincidència horària. Altres consideren que una festa que ha costat molts d’anys amb l’esforç de molta de gent i que ha estat tan ben rebuda, no s’ha de deixar en mans de qui, tractant-se d’una activitat popular exitosa, l’hauria de defensar més que ningú. L’Ajuntament si vol ser realment representació de la manera de ser i de fer de la gent de Felanitx, pot corregir les seves previsions i les seves actuacions, però de cap manera ha de pretendre ficar mà a allò que no li pertany, perquè és patrimoni col·lectiu de la ciutadania.

* Al final del text del pregó, he penjat els enllaços amb 12 talls de vídeo que, abans, havia pujat. A les poques hores rep un correu de Youtube. En atenció a les visites rebudes, m’ofereix inserir publicitat pagada. Encara que el vídeo sigui meu, consider que la decisió és dels protagonistes del pregó. Els hi faig avinent, però indicant que crec que no ens hem de comercialitzar. Ningú no em diu res en contra i rebutjam l’oferiment. La llibertat i la independència no tenen preu!

 

1 DE SETEMBRE, DIJOUS

* A l’hora de berenar, una parella de la policia local entra a un antic i conegut bar de la plaça de les Palmeres. Quan fa una estona que hi són, un d’ells s’adreça a una teulada de gent i els hi diu: “No crideu tant que hauré de treure l’esprai”. Ho fa amb una rialla a la boca, però ningú no li riu la broma. A una altra taula un home comenta: “No deuen veure que la gent no els estima gens per, encara, voler fer gracietes?”. És una de les moltes anècdotes que passen aquests dies. La ruixada no s’ha esvaït.

* El rum-rum no s’atura. Ja es comenta que la investigació és d’una manca de rigor absolut. Que el contacte de la policia amb els polítics és permanent. Que la revisió dels vídeos es va amb criteris de persecució. Que s’escampen comentaris sobre possibles assistents, atenent la doble categoria de “felanitxers” i “forans”. Que també es fan al·lusions al pregó com a part dels “incidents”. També s’assegura que qualque policia presumeix d’haver aturat els peus als cossiers i d’haver “resolt el problema per sempre”. Quin problema? Qui l’ha creat?

* Es comenta que el PSOE, atenent la indignació de les persones afectades per la ruixada de gas que encara dura, voldria convocar un ple extraordinari (ho pot fer amb el suport del Bloc) i, si no, una concentració davant de la policia local o de l’Ajuntament. Hi ha gent que reclama més contundència en les respostes.

*  Circula que dos dels tres regidors del Bloc validen la tesi del batle de l’existència de “quatre violents incontrolats”. Tot i que també critiquen l’actuació policial, no han mostrat cap rebuig a que sigui precisament la policia local la que s’encarregui d’elaborar l’informe quan ha estat i és jutge i part. De la disciplinària sanció que es mereixen per la desatenció en tramitar una denúncia, tampoc no en parla ningú. Quan l’oposició fa els ulls grossos, Montesquieu fa vacances! Cal impedir que es polititzi el tema i es vulgui procedir a discutir i resoldre per l’Ajuntament. Som davant d’un intent de robar la festa al poble per controlar-la políticament. No es pot consentir!

 

2 DE SETEMBRE, DIVENDRES

* Matías Vallès publica un article al Diario de Mallorca que posa el dit a la llaga. Sota el títol Los polítics no se tocan, nene, després de referir-se als conflictes de la setmana a Son Banya i a Son Gotleu, es refereix a Felanitx i expressa una opinió que comparteix molta de gent: El político con frecuencia mediocre que emerge rociado de líquidos y a empellones, se convierte en algo mucho más peligroso que una víctima con poder, asciende a la condición de héroe. Con violencia añadida, las excelentes sátiras representadas bajo el palio de la peña felanitxera El Coso pertrechan a los enemigos de la libertad, y el precio lo pagan los usuarios de esa facultad en declive. Los políticos no se tocan, aunque los candidatos podrían empezar dando ejemplo. Se enzarzan en besos y abrazos hipócritas, prodigan muestras de afecto impostadas, acarician a niños inocentes. Cuesta no rebajarse a su nivel, pero quién dijo que el humor era fácil. Nombrar director de IB3 al conseller de Presidencia en periodo preelectoral es una provocación física, que en ningún caso admite una réplica en el mismo lenguaje. Después de escribir algunos centenares de artículos ligeramente irónicos y totalmente estériles, puedo desvelar la única arma que aterroriza a los gobernantes. El voto en contra, con su pureza elemental. Y el ejercicio de memoria de recordarle a Bauzá que Matas se hundió después de un despliegue policial desorbitado en Felanitx. Los políticos no se tocan porque manchan, hay que mantenerlos a la distancia del apretón de manos. Y la violencia siempre alimenta las opciones más rancias. Més clar, molt més, que l’aigua del Port!

 

3 DE SETEMBRE, DISSABTE

* El Diari de Balears em publica un article, Felanitx no va de bestiar gros, on faig esment a la mala entesa tradicional entre els polítics forans i el poble de Felanitx. En el digital hi ha comentaris sobre qui va ser violent i qui va ser l’inductor. Penjat a Vilaweb, les entrades es multipliquen. En el feisbuc moltes de persones i alguns col·lectius (Felanitx en moviment, per exemple) el copien als seus murs.

* També circula arreu un fragment del vídeo del pregó que ha penjat e-notícies. El titular de la notícia és Venjança contra el pare de Jorge Lorenzo a Mallorca i explica que “En una paròdia a les festes de Felanitx se’n riuen dels seus atacs al catalanisme”. No fa cap esment als hipotètics “incidents” tan magnificats per les autoritats que encara cacen bruixes a les totes (i a les fosques!).

* El setmanari Felanitx d’aquest cap de setmana en fa una com un cove, des del punt de vista de la deontologia periodística. D’entrada, el titular de portada ratifica la tesi del batle: Un Sant Agustí marcat pels incidents. La crònica s’il·lustra amb dues fotografies. La primera mostra el batle i la presidenta del Consell de Mallorca enmig del trull. La segona, mostra un moment del pregó. Hi sortim quatre persones. És inaudit que la crònica, que ocupa mitja portada i només parla dels “incidents” del Convent, es descontextualitzi amb una foto, sense peu aclaridor, d’un acte que es va fer hores abans a s’Arraval i del qual no hi ha la més mínima referència a l’espai que il·lustra. La referència al pregó, que apareix a la pàgina següent, no és intel·ligible per part de cap lector que no assistís als dos actes, amb la qual cosa es produeix una perversa relació entre el pregó i “els incidents”. Remet queixa al setmanari. Esperaré (d’assegut) que la propera setmana facin un aclariment reparador.

* Al mateix Felanitx, en canvi, hi ha una informació clara i valenta. El Partit Socialista ofereix la seva valoració, centrada en l’actuació de la policia, com a única diferència amb els altres anys i aporta una acusació concreta (a diferència de les especulacions del batle i d’altres comparses). L’oficial de la policia, senyor Miquel Àngel Rigo, va dir al regidor (i, per tant, superior seu!) Antoni Nadal: “si no t’agrada o tens res que dir ves als jutjats!”. Aquest senyor és l’home de la consellera de Medi Ambient del Consell de Mallorca, ja podeu veure què en pensen alguns policies dels regidors que no són del PP. Qui comanda a can Robot: son pare a s’al·lot? Actuarà el batle amb aquesta informació pública? Les gallines pixen i tenen dents? La Mare de Déu nom Joana? Credibilitat democràtica de l’equip de govern?

 

5 DE SETEMBRE, DILLUNS

* Tenen fam de guerra i no volen amollar el mac. Ha passat més d’una setmana i persisteixen en l’error. Els felanitxers del PP no són gens felanitxers i, almenys, desconeixen la cultura i el tarannà de la nostra gent. Més o menys, allò que vaig recordar en el meu article fent ús de les paraules de Jaume Oliver d’Albocàsser. Es veu que, tot i les felicitacions rebudes, un alt càrrec em va suprimir com a “amic de feisbuc”. Tanta sort que avui el clic desintegrador no el fan amb el gatell d’una pistola com fa vuitanta anys! No hi tenc res a dir. Jo també m’estim més que els amics que tenc, ni que sigui de feisbuc, siguin de ver i no de barret.

* No dormen mai en pau? Ja se sap que la casa que no té pau mai, de nit, no es tanca en clau. La violència té un efecte multiplicador. La guerra se sap com comença, però no com acaba. Volen guerra? Creuen que serà un passeig militar? No coneixen Felanitx! Circula la notícia que, ni que sigui extraoficialment, Catalina Soler ha informat que ja tenen identificats els “violents” i que actuaran en conseqüència. Qui les té identificats? Torn enyorar Montesquieu i la separació de poders. Quina competència té l’exbatlessa en aquesta tasca? És molt greu i, per descomptat d’un tufet antidemocràtic que fa por, que sigui na Carraixeta la que facilita aquesta informació. No saben ni preservar les formes? A banda de la coincidència de tenir el marit en el cos al qual han encarregat l’informe (cosa que, si més no èticament, la invalida a ella i a la policia), el procés correcte hauria de ser lliurar l’informe al batle, aquest informar al consistori i, formalment, prendre les decisions que calgui. De moment, no pinta que ho vulguin fer d’aquesta manera. Quina és la concepció democràtica? És una investigació del PP o de l’Ajuntament? I l’ètica? ÈTICA al PP?

* Quant a l’informe del contingut del qual presumeix l’exbatlessa, respectarà la presumpció d’innocència? I les claus de l’estat de dret? Notificaran en forma les persones afectades per a procedir a la legítima defensa jurídica? O, primer, arrossegaran el seu nom per les clavegueres del poble com a violents?

* Em passen un nou vídeo. És molt complet i de bon veure. Cap acte destacat de violència…. fins a l’actuació policial. Ho hauran tengut en compte els “informadors”? Ho mostraran al batle i a la resta dels regidors? Diuen que s’han basat en fotografies, però les fotografies no són tan clares com els vídeos. Amb gent que no respecta la separació de poders, pas ànsia que facin de jutge i part, que comencin a ventilar noms i que considerin “fet provat” allò que ha de determinar un jutge i no un policia ni un batle. Els infants poden jugar a policies i a lladres. Fer-ho de grandolassos no és tenir juguera, és tota una altra cosa!

* El PSM-IV ha preparat una “declaració institucional” per presentar dia 8, dijous, al Consell de Mallorca. És pobre, pusil·lànime, amb infantils pretensions conciliadores. Com ha fet el Bloc a Felanitx volen tenir un peu dins cada beassa i fer content tohom. Si la presenten faran el ridícul, perquè tanmateix el PP no l’aprovarà mai i, per tant, està abocada al fracàs. El pitjor de tot és que, de nou, validen les acusacions del batle en abstracte i rebutgen “els actes violents que es varen produir”, uns actes que encara ningú no ha pogut concretar més enllà d’especulacions sense prova. El comunicat encara fa una cosa pitjor i persevera en les frases indeterminades en reclamar “aclarir responsabilitats, tant entre els cossos de seguretat locals com entre els que encara no entenen la diferència entre reivindicació i violència”. Que indefinit i covard, no? És seva la clau de la frontera per separar la reivindicació de la violència? Faran un curset de bona conducta als que ells consideren que “no entenen la diferència”? Qui són aquests a qui el Bloc imputa de forma genèrica i indeterminada? Els cavallets? Els “de fora poble”? Els compresos entre els 16 i els 21 anys? Tots sabem de quin tall és la ideologia que acusa en abstracte. Per sort, a un estat de dret tothom és innocent mentre no es demostra el contrari! Si això és l’esquerra de Mallorca, ho tenim pelut!

* La declaració institucional que hauria de fer un partit progressista té tres punts essencials. El primer és felicitar el poble de Felanitx per tenir unes festes tan participatives i amb un èxit popular tan manifest. El segon és instar el batle de Felanitx a assumir la responsabilitat política i encoratjar els responsables de la seguretat ciutadana, de cara al futur, a adoptar les mesures que calgui per evitar una desafortunada actuació policial indiscriminada contra la població civil. El tercer, vist que s’ha encarregat un informe, és garantir-ne la transparència. Sols així es podrà veure si “l’informe” només acusa als assistents o si recull les incitacions a actuar, l’ús dels esprais, la denegació d’auxili, les declaracions dels responsables negant saber si s’havia fet ús de gas urticari… La resta són vuits i nous o, pitjor encara, connivència amb la dreta més antisocial de les viscudes d’ençà que Franco va fer el bategot.

 

6 DE SETEMBRE, DIMARTS

* Catalina Soler aquest matí ha tornat a parlar de més. És la incontinència verbal o són les ganes de brega que li juguen aquestes males passades? Ha comès un error majúscul i ja ha comentat noms. Aviat la llista s’ha escampat arreu. Quan m’arriba a mi, agaf la relació i la pos dins d’un sobre davant dos testimonis. A més, per certificar la data que jo he tingut accés a aquesta informació, la remet a 24 persones per correu electrònic amb acusament de rebuda. Així hi haurà constància de les persones que, possiblement, seran acusades. Com que això perturba tot el procediment legal, amb una clara intromissió a la deguda independència del procés, i, a més, atesa la relació nominal, profana directament la LOPD, serà de veure l’aportació judicial del sobre tancat i signat amb dos testimonis i el correu enviat que certifica la informació rebuda si es confirma. El jutge farà un panxó de riure, en veure les interferències d’agents externs a la instrucció.

* TEVEI. Apareix el batle. Ataca les banderes independentistes, molt més antigues que ell a la festa. Acusa els assistents d’agredir els cavallets (ho demostrarà?) i d’apropiar-se de la festa (és seva?). Reitera (s’hi aferra com una pagellida) que té el suport incondicional del Bloc per Felanitx. No s’hauria d’enfadar tant, perquè fa riure. Quan ha d’atacar banderes és que no té enlloc on agafar-se. S’equivoca de trinxera. En tot cas, no defensa la festa ni els felanitxers. Quin geni l’assessora?

8 DE SETEMBRE, DIJOUS

* Com vaig pronosticar, la “declaració institucional” que volia fer efectiva el PSM-IV no ha anat bé. No s’ha presentat ni tan sols per la negativa frontal del PP. Les postures pussil·lànimes i ambigües no agraden a ningú. Si creien que una condemna abstracta a uns “violents indeterminats” serviria per acceptar la proposta és que no saben que la dreta no vol empats.

9 DE SETEMBRE, DIVENDRES

* El Felanitx, tal com vaig preveure, na fa cap nota d’excusa per haver il·lustrat la crònica d’uns fets que qualificà d’incidents negatius amb una fotografia del pregó que no hi té res a veure. L’autor o autors no aprovarien la deontologia de primer de Ciències de la Informació. Encara que els exemples de les grans cadenes i dels grans diaris no els fan més dolents que els altres, haurien de servar i servir el rigor i no contribuir a l’engany dels lectors ni al descrèdit frívol de ningú. Ni tan sols no varen correspondre, com sol fer la gent condreta, el meu correu de queixa. Va seu!

* El Diari de Balears informa: “Ahir migdia, l’Ajuntament de Felanitx envià totes les imatges recopilades sobre els aldarulls ocorreguts el dia de Sant Agustí a la sortida de la missa entre les autoritats i els assistents a la festa de la penya El Coso a l’advocat Felio Bauzá, que serà el que decidirà quines han de ser les accions que hi ha d’emprendre el Consistori.” Ja tenim la Seu plena d’ous! Felio Bauzá decidirà? I els regidors no han piulat? Són de pedaç? Estan d’acord en fer el paper de Don Tancredo? Ho puc entendre del batle i de l’equip de govern que ho vol polititzar tot, però i l’oposició? No aixequen el cul en veure que el batle externalitza una decisió que pertany als representants del poble? Han perdut el seny, tots plegats?

* La mateixa notícia de la designació de Felio Bauzá també la dóna el Felanitx. Tot i que ja n’he vistes de tot color, encara reivindic el dret a l’estupefacció. Conec personalment Felio Bauzá. He fet part amb ell d’una Fundació Cultural. Hem compartit moltes d’hores de feina i puc donar fe que és una persona eficient i de bon tracte. Dit això, consider del tot inadequat que se li assigni una funció que requereix de total independència d’altres interessos, atenent l’evident politització del cas que ha fet el PP felanitxer. En el camp ideològic, Felio Bauzá no es pot despullar de la seva intensa vinculació amb el Partit Popular. Després de servir a Delegació de Govern, quan l’ocupava Miquel Ramis, el 2005 va ser designat Secretari General de la Conselleria d’Immigració i Cooperació, de la qual era titular Encarna Pastor, amiga de Catalina Soler, protagonista (per utilitzar un terme no ofensiu) dels fets del Convent. Posteriorment, arran de perdre les eleccions autonòmiques de 2007, Felio Bauzá va obrir despatx d’advocat com a soci de Miquel Ramis, actualment portaveu del PP (i desqualificador de l’aigua i la farina felanitxeres). És a dir, l’estreta vinculació directa amb alguns dels protagonistes d’aquesta inventada violència radical fa absolutament incompatible la participació de Felio Bauzá. Possiblement (tenc dubtes), des del punt de vista legal, la llei d’incompatibilitats només afecta Miquel Ramis, però des del punt de vista ètic, Felio Bauzá no té credibilitat per elaborar un informe atesa la demostrable amistat manifesta amb els inductors que li han encarregat feines. En conseqüència, no brinda les mínimes garanties d’imparcialitat ni de neutralitat. En aquest apartat, no he volgut escriure tot quan podria dir. No per por, ni per amistat amb el senyor Bauzá, sinó per un elemental sentit de no fer més mal del necessari. Tant de bo el batle tingués aquesta reserva moral en tots els seus actes! Aquesta designació és del tot reprovable.

* El fet d’encarregar l’informe a la policia i, després, traslladar la informació a un advocat amb el qual hi ha una marcada relació política, deixa massa clar que l’equip de govern, amb el batle al capdavant, profanen la independència, la neutralitat i el rigor que cal exigir en un assumpte tan delicat. Demostren sectarisme i unes ganes de guerra que desemmascaren quin és el seu concepte de democràcia. Com així l’oposició no crida un poc més fort? Ho haurà de fer el poble cansat de negligències i de desídies?

 

11 DE SETEMBRE, DIUMENGE

* La cosa no ha minvat gens d’intensitat. Arriba una bona notícia que es veia venir. El matí a primera hora veig al correu una convidada d’un grup de gent de Felanitx que volen organitzar-se per defensar la festa i, sobretot, donar garanties jurídiques a les persones que puguin resultar imputades per la més que possible denúncia de l’equip de govern. Alguns dels que proposen organitzar-se com a grup són de l’entorn del Bloc, però els ha disgustat, com anuncia la premsa, que facin el joc a polititzar la situació. Han demanat una comissió investigadora integrada per tots els partits polítics presents a la Sala. És a dir, arrabassar una festa popular i dur-la sota el control institucional. Sembla mentida! Això és el que va dir el batle el mateix dia 28! Hi ha polítiques erràtiques i errònies que no poden justificar-se amb l’excusa de la innocència o la inexperiència. Si el batle fos un poc viu els agafaria de la paraula d’immediat. És el que més li convé. Amb la majoria absoluta que disposa el resultat de la comissió està més que cantat! Els felanitxers que em conviden a una reunió creuen que s’ha de fer tot el contrari i ho expressen amb un titular contundent i amb 10 preguntes. Ho transcric tot:

NO TROBEU QUE AIXÒ ÉS UNA ESCANDALERA?

* No és un escàndol que l’alcalde i el cap de la policia declaressin ignorar l’ús dels esprais?

* No és un escàndol que, quan més de 30 persones varen haver de ser ateses a la unitat sanitària, l’alcalde doni el seu suport incondicional a l’actuació de la policia local?

* No és un escàndol que l’alcalde culpi de la violència a gent de fora poble i, per l’any vinent, amenaci d’impedir l’entrada a la gent externa quan els seus convidats són de fora poble?

* No és un escàndol que l’exbatlessa compti amb la protecció policial del seu marit? A qui defensaria en cas d’un conflicte entre ella i qualsevol ciutadà? No saben que a qualsevol país del món no poden assignar-se tasques públiques a familiars? On és el famós Codi Ètic del PP?

* No és un escàndol que la policia es negués a formalitzar denúncies a una mare amb un certificat mèdic de les lesions patides per una filla menor?

* No és un escàndol que l’alcalde encarregui la investigació a la policia local que tothom té com a màxima responsable de la violència?

* No és un escàndol que dia a dia l’alcalde demostri que viu al servei d’un partit polític i no del poble al qual ha de representar i defensar?

* No és un escàndol que l’exbatlessa utilitzi informació privilegiada d’una investigació sobre la qual no té cap autoritat ni facultat?

* No és un escàndol que es formulin acusacions sense cap prova com l’intent de robar una pistola i, en canvi, no es vulgui entrar en els fets verídics que tothom ha vist?

* No és un escàndol que un Ajuntament democràtic contracti un advocat del PP pagat amb doblers del poble per denunciar i multar a gent del poble?

No considerem un escàndol, però sí lamentem que els partits de l’oposició no hagin convocat una plenària extraordinària, oberta a les intervencions del públic, que no hagin reclamat mesures als qui posaren en alt risc la seguretat física de les persones i, finalment, que no hagin exigit l’assumpció de les responsabilitats polítiques a qui correspon.

Pensem que les persones interessades en la defensa de la participació ciutadana, de mantenir el caràcter de la festa de Sant Agustí a Felanitx i de treballar per millorar el nostre poble no hem de consentir que, amb l’excusa d’uns fets dels quals la responsabilitat cau de ple sobre l’Ajuntament, aquesta institució vulgui usurpar la condició popular de la festa.

Per tot això, instem a la constitució d’una plataforma cívica integrada per quantes persones o entitats civils del poble vulguin defensar la festa com a expressió de la vida ciutadana.

 

12 DE SETEMBRE, DILLUNS

* No podré assistir a la reunió prevista per aquesta setmana, però ja he expressat el meu suport a la creació de la plataforma felanitxera. La consider necessària i, fins i tot, crec que s’ha d’obrir més enllà del poble a quantes persones defensin la llibertat i la cultura participativa. Unes festes “populars” no han de ser gestionades ni controlades per comissaris polítics. És el poble de Felanitx el que, al llarg del darrer quart de segle, ha aixecat una festa que és envejada per tothom i no hem de permetre que la tudin els qui més l’haurien de protegir i defensar. Si, una vegada creada una plataforma cívica per defensar les festes, els polítics, a títol individual o amb els seus partits respectius, s’hi volen apuntar, molt millor, però estic d’acord amb les persones que promouen l’alternativa: ha de ser essencialment cívica i popular; felanitxera!

Això només ha començat!

VISCA FELANITX! VISCA LA LLIBERTAT!

 

Bartomeu Mestre i Sureda

Notes del meu diari escrites a Son Menut (Felanitx)

del 28 d’agost al 12 de setembre de 2011

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s