L’ampliació de la platja del Port de Sóller: un safareig pudent

Hola, us passam el següent comunicat emès pel col·lectiu Albaïna i el GOB:

Els col·lectius Albaïna i GOB posen de manifest les contradiccions i despropòsits del projecte “Ampliación de desarrollo integral de la Bahía de Sóller”, la licitació del qual s’adjudicà el 8 de juliol de 2010 a l’empresa Llabrés Feliu per un import total de 2,9 milions d’euros (BOE núm.275, 13 de novembre de 2010).

Convé fer una mica d’història per recapitular les anades i vengudes del projecte d’ampliació de la badia del port de Sóller. Quan Jaume Matas era Ministre de Medi Ambient desplegà tota una sèrie de projectes al litoral mallorquí que foren fortament contestats socialment, com per exemple el passeig de la Colònia de Sant Jordi o el recreixement de la platja de Can Picafort amb arena procedent dels fons de Banyalbufar. Entre aquells projectes es trobava el d’ampliació de la badia del port de Sóller: “Proyecto de Desarrollo Integral de la Bahía de Sóller”, 2001 (realitzat per TYPSA Ingenieros, Consultores y Arquitectos). Aquesta proposta incloïa la construcció d’un passeig marítim, el recreixement de les platges mitjançant l’aportament d’arena procedent dels jaciments de Banyalbufar i la construcció d’un gran dic submergit d’uns 100 metres i paral·lel a la línia de costa, des de la zona d’es Través fins Can Generós aproximadament, per tal d’evitar la regressió de l’arena.

Aquest projecte fou contestat per part de diversos col·lectius socials, entre d’altres motius, pels impactes que generaria sobre el fons marí i les comunitats bentòniques als nomenats jaciments de Banyalbufar (que havia de ser la zona d’extracció de l’arena) i per l’impacte que la construcció del dic submergit tendria en el fons marí i la qualitat de l’aigua de la badia del port de Sóller. Segons els experts que recolzaren la contestació social, la construcció del dic submergit implicaria als mesos d’estiu quan es redueix la circulació de les aigües en sentit Sud-Nord un procés d’eutrofització de les aigües. Això, implicaria que la qualitat de les aigües no serien aptes pel bany ni per a la vida marina.

Aquell projecte no es va arribar a dur a terme i fou modificat posteriorment quan Jaume Matas ja no era ministre. Així, el 2005 es modificà el projecte inicial i en comptes de plantejar la construcció del dic submergit, aquest era substituït per espigons transversals. Emperò, aquella modificació encara contemplava l’aportament de l’arena procedent de Banyalbufar. Fruit de les al·legacions realitzades a aquest projecte, el setembre de 2006 es corregeix de nou el projecte i s’elimina el recreixement de les platges en base a l’arena de Banyalbufar per una alternativa d’arena de pedrera. Així i tot, en aquest cas es pretenia recréixer la platja i en cap cas restaurar-la a la situació natural d’aquest tram de costa, la qual cosa no és més que un nou exemple de recreixement artificial de platges i que per tant estaria sotmès als problemes que aquests casos representen (p.ex. alteració de la dinàmica litoral, transport i pèrdua de sediment, afectació a les comunitats bentòniques, soterrament de les praderes de posidònia, etc).

Recordem que el projecte publicat i consultat a la Demarcació de Costes de la Delegació de Govern no contemplava la construcció del dic submergit del projecte de Matas. Emperò, el nou projecte licitat sembla, pel que ha sortit a premsa, que reprèn la construcció del dic submergit (p.ex. “El Ministeri anuncia la licitació del passeig marítim del Través”, Setmanari Sóller del 31/01/2009; “Madrid torna licitar les obres del passeig marítim, que preveu finalitzar el 2010”, Setmanari Sóller del 12/12/2009). Després d’haver intentat consultar infructuosament el projecte licitat i només haver tengut accés als projectes del 2001 (addenda 2002) i del 2005 (addenda 2006), exposam la nostra disconformitat amb l’anunciada construcció del dic submergit que es suma als espigons transversals que si apareixien al projecte. En cas que la informació que ha sortit publicada a la premsa local sigui certa, aquest nou projecte de gran impacte no ha passat els tràmits ordinaris que normalment hauria de passar (p.ex. exposició pública). D’aquesta manera el poble de Sóller s’ha trobat una vegada més amb la tirania dels megaprojectes i les formes maquiavèl·liques que els acompanyen que es caracteritzen per la manca de transparència. Per això, demanam que el megaprojecte d’ampliació de la badia del port de Sóller sigui reconsiderat i que s’elimini el dic submergit per tal d’evitar que el port es converteixi en un safareig d’aigües pudentes, on ningú podrà banyar-se.

La platja del port de Sóller hauria d’ajustar-se a la seva condició, una platja de la Serra de Tramuntana i no del Carib, el port és més semblant a Tuent que es Trenc (i no passa res).

Una altra cosa que s’ha de tenir en compte és que a les zones de la platja de la badia que ja han estat intervingudes, s’ha produït un procés de deteriorament del fons marí amb la pràcticament desaparició de les praderies de posidònia adjacents. Si ens fixam en el plànol adjunt, es pot veure com a la zona entre sa Torre i l’espigó d’es Través, encara hi ha importants extensions amb posidònia, mentre que entre aquest espigó i el port, la posidònia és inexistent. En cas de recréixer la platja de davant l’Esplèndid amb arena, és molt probable que les comunitats de posidònia es vegin greument afectades. Per tant, seria desitjable que aquesta zona que presenta una magnífica platja de còdols es conservàs tal com està.

GOB Mallorca i Col·lectiu Albaïna

21 de setembre de 2011, Sóller

Font: http://collectiualbaina.wordpress.com/2011/09/21/l%E2%80%99ampliacio-de-la-platja-del-port-de-soller-un-safareig-pudent/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s