Desallotjament del Kukutza III, un nou episodi de repressió

Un nou episodi de repressió institucional i policial ha tengut lloc aquests dies a la ciutat de Bilbao. La Gaztetxea Kukutza III (un casal social okupat i autogestionat amb més de 13 anys de vida) va ser desallotjada de forma repressiva i la premsa no n’ha fet, a penes, ressò.

Els fets varen tenir lloc el passat dimecres dia 21 de setembre, a les 5:30 hores de la matinada, tot culminant les amenaces de desallotjament que la Gaztetexea havia rebut feia uns mesos per part del jutjat número 10 de la Instrucció de Bilbo.

La policia, amb una actitud molt autoritària, va desallotjar la casa carregant a cops de porra i apallissant les persones que s’hi trobaven a dins. Més de trenta furgons, dos tancs policials i, fins i tot, un helicòpter, es va fer servir per reprimir les persones que resistien a l’edifici per salvar un projecte de més de 13 anys de durada.

El desallotjament va durar 7 hores amb imatges plenes de violència. Més d’una quarantena de persones hi resultaren ferides i una trentena detingudes.

La feina de barri i el moviment veïnal

La Kukutza III era un casal social okupat autogestionat que fomentava les relacions interveïnals i que havia revitalitzat el barri de Rekalde. El projecte de la Kukutza va convertir una vella fàbrica abandonada en una fàbrica de somnis, que en els últims anys va ser gestionada de manera participativa, popular i creativa, dotant de vida i participació al barri. La gaztetxe (el centre social okupat) va ser un exemple de participació ciutadana plural i oberta. Un model de societat diferent i inclusiu que feia trontollar els bases del model institucional establert. Kukutza, com a motor cultural alternatiu del barri de Rekalde, va posar en evidència que el model capitalista neoliberal coarta els drets i les necessitats de la ciutadania i en restringeix i en limita el potencial creatiu. Gràcies a l’esforç i a la feina de les persones de la gaztetxe s’ha mostrat com som capaces d’autogestionar-nos i generar alternatives d’oci, espais per fomentar les relaciones equitatives, la tolerància i el respecte envers els altres.

Però ara han triomfat els interessos especuladors.

Al barri de Rekalde sempre hi han mancat equipaments culturals. El 1975 l’Associació de Famílies del barri ja sol·licitava infraestructures socials per al districte. Quasi 40 anys després, encara hi falta un centre cívic. Per respondre a les necessitats del barri i davant l’abandonament institucional, seguint la lluita dels veïns i veïnes dels anys 70, en el 1998, la Gazte Asamblada de Rekalde ocupà per tercera vegada un edifici abandonat.

El moviment veïnal de Rekalde va sol·licitar al Govern Basc que l’edifici i el projecte de Kukutza III fos reconegut com a espai cultural protegit (aferrant-se a l’Article 22c de la Llei de Patrimoni Cultural). Però la resposta ha estat nul·la.

Video en què es mostra la feina del Kukutza III al barri: http://www.youtube.com/watch?v=K5fqdrCNU48&feature=share

Una altra història d’especulació

L’Ajuntament ha volgut desfer-se dels okupes per enderrocar l’edifici.

CABISA S.A., l’Ajuntament de Bilbao i el Departament d’Interior del Govern Basc són els protagonistes que aquesta acció de desallotjament hagi tengut lloc.

Els okupes han estat oberts en tot moment a negociacions sense oblidar que la seva activitat ha estat sempre recolzada i legitimada pels veïnats i veïnades del barri, però la seva resposta ha estat sorda, muda i violenta.

S’ha fet una feina important per desemmascarar qui estava al darrera del desallotjament. En aquest cas ha estat CABISA S.A., però aquesta ha operat ocultada sota el nom de Construcciones Castrum Varduliex. Resulta que aquesta constructora està vinculada amb un cas de corrupció urbanística ocorregut a Cantàbria. Podeu llegir l’informe complet aquí. L’empresa CABISA està relacionada en assumptes d’especulació i corrupció. CABISA va comprar l’immoble després que fos expropiat per temes de drogues, però el compraren a preu de sòl industrial. El 1995 , aprofitant les modificacions

de PGOU de Bilbao, l’Associació de Veïnats i Veïnades de Rekalde sol·licità a l’Ajuntament la desqualificació d’aquests terrenys de sòl industrial a sòl destinat per a equipaments en un barri sense cap tipus d’infraestructures culturals. L’Ajuntament no va escoltar les peticions dels veïnats i veïnades i qualificà el sòl com a urbanitzable, la qual cosa n’incrementà desorbitadament el valor. CABISA abandonà el solar perquè es revaloritzàs gràcies al boom urbanístic.

Pocs dies després del desallotjament, es va efectuar la demolició el dia 23 de setembre sota la protecció de la policia, mentre la gent del barri protestava en una cassolada massiva.

                       La resposta al carrer

Poques hores després del desallotjament es convocà una manifestació pels carrers de Bilbao que va mobilitzar unes 7000 persones. El recorregut acabà al carrer en què encara es trobava el Kukutza III, lloc on els esperaven una desena de furgons de policia. La tensió acumulada, alguna provocació policial i l’actuació de persones aïllades va concloure amb noves càrregues per part de la policia basca (l’ertzaintza) de forma brutal i indiscriminada. Era una manifestació totalment legal i pacífica que comptava amb la participació d’infants. Hi va haver devers un centenar de persones ferides.

De moment, se segueix fent feina. Les darreres accions varen tenir lloc dia 24 de setembre, en què es convocà una concentració silenciosa i una assemblea informativa. També s’està treballant per recolzar les persones ferides i recollir tota la informació, testimonis i gravacions sobre els fets violents.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fonts:

http://kukutza.blogspot.com/

http://www.gara.net/paperezkoa/20110922/292357/es/Mas/de/treinta/detenidos/tras/el/violento/asalto/a/Kukutza/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s